settings icon
share icon

Ağıtlar Kitabı

Yazar: Ağıtlar Kitabı, yazarının ismini açıkça bildirmez. Geleneksel anlatımlar, Yeremya Peygamber'in Ağıtlar Kitabı'nı yazdığı yolundadır. Kitabın yazarı Babilliler'in Yeruşalim'i yok edişlerine tanık olduğundan bu görüş büyük bir olasılıkla doğrudur. Yeremya bu özelliklere uyar (2. Tarihler 35:25; 36:21-22).

Yazılış Tarihi: Ağıtlar Kitabı, büyük bir olasılıkla İ.Ö. 586 ila İ.Ö. 575 yılları arasında, Yeruşalim'in düşüşü sırasında ya da hemen ardından yazılmıştır.

Yazılma Amacı: Yahuda'nın devam eden ve tövbe edilmeyen putperestliğinin sonucu olarak, Tanrı, Babilliler'in Yeruşalim kentini kuşatıp, yağma ederek yakıp yok etmesine izin vermiştir. Yaklaşık 400 yıldan beri var olan Süleyman'ın tapınağı yakılıp yerle bir edilmişti. Bu olaylara kendi gözleriyle tanık olan Yeremya Peygamber, Ağıtlar Kitabı'nı, Yahuda ve Yeruşalim'de olup bitenlere bir ağıt olarak yazmıştır.

Anahtar Ayetler: Ağıtlar 2:17, "RAB düşündüğünü yaptı, geçmişte söylediği sözü yerine getirdi. Yıktı, acımadı, düşmanı senin haline sevindirdi, hasımlarını güçlü kıldı."

Ağıtlar 3:22-23, "RAB'bin sevgisi hiç tükenmez, merhameti asla son bulmaz; her sabah tazelenir onlar, sadakatin büyüktür."

Ağıtlar 5:19-22, "Ama sen, sonsuza dek tahtında oturursun, ya RAB, egemenliğin kuşaklar boyu sürer.

Niçin bizi hep unutuyorsun? Neden bizi uzun süre terk ediyorsun? Bizi kendine döndür, ya RAB, döneriz, eski günlerimizi geri ver. Bizi büsbütün attıysan, bize çok öfkelenmiş olmalısın."

Kısa Özet: Ağıtlar Kitabı, beş bölüme ayrılır. Her bölümde farklı bir şiir bulunmaktadır. Özgün İbranicesi'nde ayetler akrostiştir. Her bir ayet, İbrani alfabesinin bir sonraki harfiyle başlar. Yeremya Peygamber, Ağıtlar Kitabı'nda, Babilliler'in Tanrı'nın Yeruşalim'in üzerine yargı getirme aracı olduğunu anlar (Ağıtlar 1:12-15; 2:1-8; 4:11). Ağıtlar Kitabı, Tanrı'nın dökülen gazabının nedenlerinin günah ve asilik olduğunu açıkça bildirir. Ağıt yakmak, sıkıntı zamanı için uygun bir davranıştır ama çabucak pişmanlık ve tövbeye yer vermelidir (Ağıtlar 3:40-42; 5:21-22).

Nelerin Habercisi Olduğu: Yeremya, halkı ve kenti için derin ve kalıcı bir tutkusu olduğundan "ağlayan peygamber" olarak bilinir (Ağıtlar 3:48-49). Halkın günahları ve Tanrı'yı reddetmelerinden ötürü duyduğu üzüntünün aynısı, İsa, Yeruşalim'e yaklaşıp onun gelecekte Romalılar tarafından yok edileceği zamanla ilgili olarak da dile getirilmişti (Luka 19:41-44). Yahudiler'in Mesihleri'ni reddetmesinden ötürü Tanrı halkını cezalandırmak için Romalılar'ın kenti kuşatmasını kullandı. Ama Tanrı çocuklarını cezalandırmak zorunda kalmaktan zevk almaz ve İsa Mesih'i günahlarımız için bir sağlayış olarak sunması, halkına duyduğu büyük merhameti gösterir. Tanrı bir gün, Mesih'ten ötürü, gözlerden bütün yaşları silecektir (Vahiy 7:17).

Pratik Uygulama: Tanrı, korkunç yargıda bile umut Tanrısı'dır (Ağıtlar 3:24-25). O'ndan ne kadar uzaklaşmış olursak olalım, O'na dönebileceğimiz ve O'nu merhametli ve bağışlayıcı bulacağımız umuduna sahibiz (1. Yuhanna 1:9). Tanrımız sevgi dolu bir Tanrı'dır (Ağıtlar 3:22) ve büyük sevgisi ve merhametinden ötürü, günahlarımızda yok olmayıp sonsuza dek O'nunla yaşamamız için Oğlu'nu göndermiştir (Yuhanna 3:16). Tanrı'nın sadakati (Ağıtlar 3:23) ve kurtarışı (Ağıtlar 3:26), bize büyük umut ve teselli veren özellikleridir. Tanrı bizimle ilgilenmeyen kaprisli bir tanrı değil, Kendisine dönenleri, O'nun kayrasını kazanmak için hiçbir şey yapamayacaklarını kabul eden ve yok edilmemek için Rab'den merhamet isteyenleri kurtaracak olan Tanrı'dır.

English



Eski Antlaşma İncelemesi



Türkçe anasayfaya dön

Ağıtlar Kitabı
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries