settings icon
share icon
Soru

İran zamanın sonlarında nasıl bir rol oynayacak?

Yanıt


İncil'de Pers ya da Elam olarak adlandırılan İran'dan bahseden son zamanlara ait birkaç Kutsal Kitap önpeygamberlik sözü vardır. İran'ın silahlanma (muhtemelen nükleer) peşinde koşan ve İsrail'e karşı sürekli tehditler savuran bir ülke olarak sık sık haberlerde yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, Kutsal Kitap öğrencileri bunu dikkate almaktadır.

İran'ın zamanın sonunda oynayacağı bir rol var, ancak önce İran ve çevresinin Kutsal Kitap tarihiyle ilgili küçük bir tarihçesine değinelim. Yeremya, Babil'in doğusunda, Pers'in batısında ve Medya'nın güneyinde bir ulus olan Elam'ın fethedileceği ve sonra tekrar güçleneceği kehanetinde bulunmuştur (Yeremya 49:34-39). Bu sözlere uygun olarak Babil MÖ 596 yılında Elam'ı fethetti. Ancak daha sonra Büyük Koreş yönetimindeki Pers İmparatorluğu bu bölgenin kontrolünü ele geçirdi ve Elamlılar ile Medler Pers İmparatorluğu'nun bir parçası oldular. Med-Pers İmparatorluğu iktidara geldi ve MÖ 539'da Babil'i fethederek Yeşaya 21:2'deki peygamberlik sözünü yerine getirdi. Bu olay Daniel'in zamanında gerçekleşmiştir (Daniel 5); aslında Daniel daha sonra İran'daki "Elam eyaletinde" ikamet etmiştir (Daniel 8:2). İran, Ester kitabının ve Nehemya'nın ilk bölümünün geçtiği yerdir.

Büyük İskender'in fetihleri, Daniel 8'deki önpeygamberliği gerçekleştirerek Pers'in bir dünya gücü olmasına son verdi. Sonraki yüzyıllarda İran, Selevkoslar, Partlar, Sasaniler, Romalılar, Bizanslılar ve son olarak MS 636'da Müslümanlar tarafından yönetildi. 1501 yılında İran devleti kuruldu.

Yeni Antlaşma'da, Pentikost Günü Yeruşalim'de bulunan "Partlar, Medler ve Elamlılar" olarak İranlılardan dolaylı olarak bahsedilir (Elçilerin İşleri 2:9). Bu üç halk grubu da antik Pers bölgesinde, günümüz İran'ında yaşayan Yahudilerdi ve kilisenin doğuşuna tanıklık etmek üzere Yeruşalim'de bulunuyorlardı.

İran'ın son zamanlardaki katılımı, muhtemelen sıkıntının ilk yarısında gerçekleşecek olan Gog ve Magog savaşına katılan uluslardan biri olacaktır. Hezekiel 38:5 özellikle İran'dan Magog/Rusya'nın müttefiki olarak bahseder. Bu koalisyona dahil olan diğer uluslar Sudan, Türkiye, Libya ve diğerleri olacaktır. Bu büyük ordu, o sırada "barışçıl ve masum bir halk" olan İsrail'e karşı gelecektir (ayet 11).

Bu son zaman istilasının sonucu önceden bildirilmiştir: Tanrı doğaüstü bir şekilde müdahale eder ve Gog'un koalisyonu tamamen yok edilir. "Sen de askerlerinle senden yana olan uluslar da İsrail dağlarına serileceksiniz. Sizi yem olarak her çeşit yırtıcı kuşa, yabanıl hayvana vereceğim. Açık kırlarda düşüp öleceksiniz. Çünkü bunu ben söyledim. Egemen RAB böyle diyor" (Hezekiel 39:4-5). Rusya'yla müttefik olan İran, İsrail'i işgal etmelerinin kesin bir zafer olduğunu düşünecektir, ancak Tanrı'nın farklı planları vardır. Tanrı Yeruşalim'i koruyarak dünyaya güçlü bir mesaj gönderecektir: "Halkım İsrail arasında kutsal adımı tanıtacağım. Bundan böyle kutsal adımın aşağılanmasına izin vermeyeceğim. Uluslar benim İsrail'de kutsal olan RAB olduğumu anlayacaklar" (ayet 7).

English



Türkçe anasayfaya dön

İran zamanın sonlarında nasıl bir rol oynayacak?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries