Soru
İsa yakında geliyor mu?
Yanıt
Yakında göreceli bir terimdir. Patlamış mısırı mikrodalgada pişiriyorsanız, yakında, önümüzdeki üç dakika içinde anlamına gelir. Bir çocuğun doğumunu bekliyorsanız, yakında dokuz aya kadar herhangi bir anlama gelebilir. Bu nedenle, "İsa yakında gelecek mi?" diye sorduğumuzda, yakında kelimesinin anlamını nitelememiz gerekir.
İsa'nın kendisi yakında geleceğini söylemiştir: "Bunlara tanıklık eden, 'Evet, tez geliyorum!' diyor" (Vahiy 22:20). Ve sonra Yuhanna şu sözleri ekler: "Amin. Gel, Rab İsa." Yuhanna'nın kitabı yaklaşık iki bin yıl önce kaleme alınmıştır, bu da birçok insanın İsa'nın "yakında" derken ne kastettiğini merak etmesine yol açmaktadır.
"Yakında" ya da "çabucak" olarak çevrilen Yunanca "taku" sözcüğü "gereksiz gecikme olmaksızın" anlamına gelir. "Hemen" anlamına gelmez. Aynı sözcük Yeni Antlaşma'nın başka yerlerinde de kullanılır, ama ilginç bir şekilde İsa tarafından en sık Vahiy kitabında kullanılır (Vahiy 2:16; 3:11; 11:14; 22:7, 12 ve 20). Anlamı, O'nun gelişini gereksiz bir gecikme olmadan başlatacak olayların harekete geçirildiği gibi görünmektedir. Her şey Tanrı'nın takvimine göre ilerliyor.
Petrus, Tanrı'nın peygamberlik olaylarıyla ilgili olarak ayak sürümediğine dair bize güvence verir. Tanrı'nın zamanlaması mükemmeldir: "Bazılarının düşündüğü gibi Rab vaadini yerine getirmekte gecikmez; ama size karşı sabrediyor. Çünkü kimsenin mahvolmasını istemiyor, herkesin tövbe etmesini istiyor" (2. Petrus 3:9). Bu ışık altında İsa'nın "yakında" geleceğini, Tanrı'nın planının ilerlemekte olduğunu ve sadece tüm seçilmişlerin kurtulmasına izin vermek için ertelendiğini anlayabiliriz (Romalılar 8:29; Efesliler 1:5), yani gerekli bir erteleme.
Kutsal Kitap İsa'nın kilisesi için geri dönüşünün yakın olduğunu öğretir, bu da göğe alınmanın her an gerçekleşebileceği anlamına gelir. Elçiler İsa'nın kendi yaşamları sırasında geri döneceğine inanmış görünmektedirler. Sık sık "son günlerden" söz etmişler (1. Petrus 1:20; 1. Korintliler 10:11; İbraniler 1:2) ve imanlıları hazır olmaya çağırmışlardır. Görünüşe göre İsa da yakın zamanda geri döneceğine inanmamızı istemiştir, çünkü takipçilerini sık sık "hazır olmaya" çağırmıştır (Luka 12:40; 21:34-36; Markos 13:33). Hiç kimse O'nun tam olarak ne zaman geleceğini bilemediği ya da tahmin edemediği için (bkz. Matta 24:36), O'nun her an gelebileceği beklentisiyle yaşamalıyız. İsa'nın daha kesin konuşmamasının amacı da bu gibi görünmektedir. Her neslin, Rab'bin aniden ortaya çıkabileceğinin ve bizi nasıl bulduğunun hesabını vermek zorunda kalacağımızın bilinciyle yaşamasını istemektedir (Luka 12:38). "İsa yakında gelecek mi?" sorusunu yanıtlamak için, "Evet, gereksiz bir gecikme olmadan gelecek" diyoruz.
English
İsa yakında geliyor mu?