Soru
İştar kimdi? İştar ile Paskalya (Easter) arasında herhangi bir bağlantı var mı?
Yanıt
İştar, Mezopotamya'nın eski bir savaş, bereket ve seks tanrıçasıydı. Gılgamış Destanı'nda yer alır ve "İştar Kapısı" Nebukadnezar'ın Babil'inin bir parçasıydı. Ona tapınma hayvan kurbanlarını, kutsal taşı lapis lazuli'den yapılmış nesneleri ve tapınak fahişeliğini içeriyordu. Bazı insanlar İştar ile Paskalya arasında bir bağlantı olduğunu iddia etmektedir. İnternette dolaşan popüler bir görsel tam da bu iddiayı dile getirmektedir. İştar'ın bir görüntüsünün üzerinde şu sözler yer almaktadır: "Bu İştar: 'Paskalya' olarak telaffuz edilir. Paskalya aslında Asur ve Babil'in bereket ve seks tanrıçası İştar'ın kutlamasıydı. Sembolleri (yumurta ve tavşan gibi) doğurganlık ve seks sembolleriydi ve hala da öyledir (yoksa gerçekten yumurta ve tavşanların dirilişle bir ilgisi olduğunu mu düşündünüz?) Konstantin imparatorluğu Hristiyanlaştırmaya karar verdikten sonra, Paskalya İsa'yı temsil edecek şekilde değiştirildi. Ancak köklerinde Paskalya (İştar'ı böyle telaffuz edersiniz) doğurganlığı ve seksi kutlamakla ilgilidir."
Bununla birlikte, pagan tanrıçası İştar ile Hristiyan Paskalya kutlamaları arasında kesinlikle kesin bir bağlantı yoktur. Paskalya'nın adını İştar'dan aldığına dair her türlü teori tamamen spekülasyondan ibarettir. İştar'ın sembol olarak yumurta ya da tavşanla ilişkilendirildiğine dair de hiçbir kanıt yoktur. Aslında İştar'ın kutsal hayvanı aslan gibi görünmektedir.
Paskalya kelimesinin kökenine ilişkin İştar teorisinden daha inandırıcı olan birkaç teori vardır. Bunlardan biri, Paskalya'nın adını sekizinci yüzyılda yaşamış bir Cermen tanrıçası olan ve her yıl Mayasız Ekmek Bayramı zamanında kutlandığı varsayılan Eostre'den aldığıdır. Ancak bu teorinin bile büyük sorunları vardır, çünkü hiç kimsenin Eostre adında bir tanrıçaya taptığına dair gerçek bir kanıt yoktur. Eostre'ye adanmış hiçbir tapınağımız, sunağımız ve ondan bahseden hiçbir eski belgemiz yoktur. Bazıları ise Paskalya kelimesinin Latince'de alba (İspanyolca ve İtalyanca'da "şafak" ya da "gün doğumu") ile ilişkili olan in albis ifadesinden türediğini iddia etmektedir. Eski Yüksek Almanca'da in albis eostarum'a dönüşmüş, bu da zamanla modern Almanca'da Ostern ve İngilizce'de Easter olmuştur. Fransızca'da "Paskalya" anlamına gelen Pâcques kelimesi, Latince ve Yunanca'da "Mayasız Ekmek Bayramı" anlamına gelen Pascha'dan gelmektedir.
Paskalya kelimesinin etimolojik olarak İştar ya da Eostre gibi pagan bir tanrıçanın adıyla ilişkili olduğu kanıtlansa bile, bu Paskalya bayramının bizim için ne anlama geldiğini değiştirmeyecektir. Paskalya isminin nereden geldiğine bakılmaksızın, Paskalya'nın kendisi İsa Mesih'in dirilişinin kutlanmasıdır. İsa'nın dirilişi, İsa'nın ölümü ve mezarı fethettiğini ve dünyanın günah ve ölümden Kurtarıcısı olduğunu kesin olarak ifade eden Hristiyan inancının kritik bir doktrinidir. "O'na iman eden hiç kimse mahvolmayacak, sonsuz yaşama kavuşacaktır" (Yuhanna 3:16).
English
İştar kimdi? İştar ile Paskalya (Easter) arasında herhangi bir bağlantı var mı?