settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap’ın Kayıp Kitapları Hangileridir?


Kutsal Kitap’ın “kayıp kitapları” ya da Kutsal Kitap’tan çıkartılmış kitaplar yoktur. Kayıp kitaplar hakkında birçok efsane ve söylenti vardır ancak bu öyküler hiçbir şekilde gerçeğe dayanmaz. Tanrı’nın Kutsal Kitap’ta olmasını tasarladığı ve bu esinlendirdiği her kitap Kutsal Kitap’ta yer almaktadır. Kutsal Kitap’ın kitaplarının yazıldığı sırada neredeyse yüzlerce dini kitap yazılmıştır. Bu kitaplardan bazıları gerçekten olmuş olayların gerçek anlatımlarını içerir (örneğin, 1 Makabeler). Bazıları (örneğin, Süleyman’ın Bilgeliği) iyi ruhsal öğretiler içerir. Ancak bu kitaplar Tanrı tarafından esinlendirilmemiştir. Eğer bu kitaplardan herhangi birini, örneğin Apokrifi okursak bunları esinlendirilmiş, hatasız Tanrı Sözü olarak değil, hatalı olabilecek tarihsel kitaplar olarak ele almamız gerekmektedir (2 Timoteos 3:16-17).

Örneğin, Tomas’ın Müjdesi, elçi Tomas tarafından yazıldığı iddia edilen ancak İ.S. 3 ya da 4’cü yüzyılda yazılmış sahte bir kitaptı. Bu kitap Tomas tarafından yazılmamıştır. İlk kilise ataları neredeyse evrensel olarak Tomas Müjdesi’ni ret etmişlerdi. İsa’nın sözde söylemiş olduğu birçok sahte ve sapkın şey içerir. Bunların hiçbiri doğru değildir (ya da olsa olsa çok azı doğrudur). Barnaba Mektubu, Kutsal Kitap’taki Barnaba tarafından değil bir sahtekâr tarafından yazılmıştır. Aynı şey Filip’in Müjdesi ve Petrus’un Vahyi adlı kitaplar vb. için de söylenebilir.

Bir tek Tanrı vardır. Kutsal Kitap’ın bir tek Yaratıcısı vardır. Kutsal Kitap bir tek kitaptır. Başlangıçtan itibaren, hayata geçirilişi ve tamamlanmasına kadar kaydedilmiş olan bir tek lütuf planı vardır. Önceden belirlenmeden yüceltilmeye kadar Kutsal Kitap Tanrı’nın seçilmiş halkını Kendi yüceliğinin övülmesi için kurtarmasının öyküsüdür. Kutsal Yazılar’da Tanrı’nın kurtarıcı amaçları ve planı bildirildikçe, sürekli olarak tekrar edilen konular Tanrı’nın karakteri, günah ve itaatsizlik için yargı, iman ve itaat için bereket, Rab Kurtarıcı, günah için kurban ve gelecek olan egemenlik ve yüceliktir. Tanrı’nın niyeti bizim bu beş konuyu bilip anlamamızdır çünkü yaşamlarımız ve sonsuz geleceğimiz bunlara bağlıdır. Bu yüzden Tanrı’nın bu önemli bilgilerden herhangi birinin herhangi bir şekilde “kaybolmasına” izin verebileceği düşünülemez bir şeydir. Kutsal Kitap, onu okuyan ve anlayan bizlerin de “her iyi iş için donatılmış olarak yetkin olabilmemiz için” (2 Timoteos 3:16-17) bütün ve tamamdır.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap’ın kayıp kitapları hangileridir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries