settings icon
share icon
Soru

“1 Timoteos 3:2’deki “tek karılı” sözü ne anlama gelir? Boşanmış bir adam önder, ihtiyar ya da gözetmen olarak hizmet edebilir mi?”?

Yanıt


1 Timoteos 3:2’de yer alan “tek karılı” sözünün en az üç olası yorumu vardır. 1) Bu sözler basitçe, çok karılı/eşli bir erkeğin ihtiyar, gözetmen ya da önder olma yetkisine sahip olmadığını söylüyor olabilir. Bu sözün en harfi yorumu budur ama Pavlus’un yazdığı sıralarda çokeşlilik çok ender görülen bir durum olduğundan bu pek olası gelmiyor. 2) Bu söz ayrıca, “tek kadınlı adam” olarak da tercüme edilebilir. Bu da bir gözetmenin evli olduğu kadına kesinlikle sadık olması gerektiğini gösterir. Bu yorum kişinin medeni halinden çok ahlaksal paklığa odaklıdır. 3) Bu söz aynı zamanda bir adamın ihtiyar/gözetmen/önder olabilmeden önce sadece bir tek kez evlenebileceğini bildirdiği şeklinde anlaşılabilir. Buna tek istisna yeniden evlenmiş olan dul bir adamdır.

2) ve 3) numaralı yorumlar günümüzde en tutulan yorumlardır. Kutsal Kitap istisnai durumlarda boşanmaya izin verir göründüğünden (Matta 19:9; 1 Korintliler 7:12-16) 2’ci yorum en kuvvetlisi olarak görülmektedir. Hristiyan olmadan önce boşanıp yeniden evlenen bir adamla, Hristiyan olduktan sonra boşanıp yeniden evlenen bir adam arasındaki ayrımı anlamak da önemli olacaktır. Bu durum olmasa hizmet için kalifiye olan bir adam, Rab İsa Mesih’i Kurtarıcısı olarak tanımadan önceki davranışlarından ötürü kilise önderliğinden alıkonulmamalıdır. 1 Timoteos 3:2 boşanmış ya da yeniden evlenmiş bir adamı ihtiyar/gözetmen/önder olarak hizmet etmekten alıkoymadığı halde üzerinde düşünülmesi gereken başka bazı konular vardır.

Bir ihtiyar/gözetmen/önderin ilk niteliği, “ayıplanacak bir yanı olmaması”dır (1 Timoteos 3:2). Eğer adamın boşanması ve/ya da yeniden evlenmesi kilisede ya da toplumda kötü bir tanıklığın oluşmasına neden oluyorsa onu bu görevden diskalifiye eden şey, “tek karılı” olmaması yerine “ayıplanacak bir yanı olmaması” gerektiğini bildiren söz olabilir. Bir ihtiyar/gözetmen/önderin kilise ve toplumun Mesih benzerliği ve Tanrı yolundaki önderlik örneği olarak sayabilecekleri bir adam olması gerekir. Eğer adamın boşanması ve/veya yeniden evlenmesi dikkatleri bu amaçtan dağıtıyorsa, o zaman o kişi belki de ihtiyar/gözetmen/önder konumunda hizmet etmemelidir. Ancak, bir adam kilisede bir ihtiyar/gözetmen/önder görevinden diskalifiye olduğu halde onun Mesih’in bedeninin değerli bir üyesi olmayı sürdürdüğü akılda tutulmalıdır. Her Hristiyan’ın ruhsal armağanları vardır (1 Korintliler 12:4-7) ve her Hristiyan diğer inanlıları bu armağanlarla geliştirme işine katılmaya çağrılmıştır (1 Korintliler 12:7). Bir ihtiyar/gözetmen/önder konumundan diskalifiye olan bir adam kilisede hâlâ öğretebilir, vaaz verebilir, hizmet edebilir, dua edebilir, tapınabilir ve önemli bir rol oynayabilir.

English



Türkçe anasayfaya dön

“1 Timoteos 3:2’deki “tek karılı” sözü ne anlama gelir? Boşanmış bir adam önder, ihtiyar ya da gözetmen olarak hizmet edebilir mi?”?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries