settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap (İncil, Tevrat ve Zebur) Muhammed'in gelişini öngörüyor mu?

Yanıt


Kutsal Kitap'ta Müslümanların Muhammed'in gelişinin kehanetleri olarak sıklıkla işaret ettikleri üç temel bölüm vardır: Yasa'nın Tekrarı 18:15-22, Ezgiler Ezgisi 5:16 ve Yuhanna 16:5-11.

Birincisi, Yasa'nın Tekrarı 18:15-22 ile ilgili olarak, bu bölümün yakın bağlamı 9-14 ayetlerine geri döner. Orada Musa halkı sahte peygamberlerin tehlikesine karşı uyarır. Tanrı'nın halkı, Tanrı'nın gerçeğinden ayrı olarak ruhsal gerçek hakkında yetkili bir şekilde konuştuğunu iddia eden herkesten kaçınmalıdır. Tanrı'nın gerçeği nedir? 15. ayet, Yahudiler'den (yani, "öz kardeşlerinizden") Musa gibi olacak özel bir peygamberin çıkacağını söyler. Bu peygamberin herhangi bir peygamber olmadığına dikkat edin, çünkü birçok peygamber olmuştur, ama özel bir peygamberdir. Eski Antlaşma yazılarını okuyan ve bunlara inanan insanlar bu özel peygamberi arıyorlardı. Aslında, bazı Yahudi liderler ateşli vaiz Vaftizci Yahya'nın Musa'nın peygamberliğini yerine getirebileceğini düşünüyorlardı (bkz. Yuhanna 1:19-30). Ancak Vaftizci Yahya, kendisinin Musa'nın sözünü ettiği peygamberin öncüsü olduğunu, peygamberin kendisi olmadığını söylemiştir.

O halde Kutsal Kitap'ta sözü edilen bu peygamber kimdir? O açıkça Rab İsa Mesih'ten başkası değildir. Yuhanna 1:43-45 İsa'nın ilk takipçilerinin O'nun Musa'nın yazdığı peygamber olduğunu anladıklarını kaydeder. İsa'nın Kendisi de Kendisi hakkında bunu beyan etmiştir (Luka 24:27). İsa'nın vaat edilen peygamber olduğuna işaret eden en eksiksiz ifade Elçilerin İşleri 3:12-26'da bulunur. İstefanos bunu Elçilerin İşleri 7:37'de tekrarlamıştır. Vaftizci Yahya, Filipus, Petrus ve İstefanos gibi önemli kişilerin hepsi Yasa'nın Tekrarı 18:15-22'de öngörülen peygamberin Muhammed değil İsa Mesih olduğuna tanıklık etmişlerdir.

İkinci olarak, Ezgiler Ezgisi 5:16'da genç kız sevgilisi için şöyle der: "Ağzı tatlıdır, bütünüyle güzeldir. Bu benim sevgilim, bu benim dostum, Yeruşalim'in kızları." "Güzel" olarak çevrilen sözcük İbranice machamadim sözcüğüdür. "Güzel, sevimli ya da arzu edilen" anlamına gelen machamad kelimesinin çoğuludur. Muhammed'in kök kelimesi olmasına rağmen, özellikle kullanılan kelime bir kişinin adı değil, çoğul bir sıfat olduğu için, ayetin Muhammed'e atıfta bulunduğu sonucu çıkmaz.

Son olarak, Yuhanna 16:5-11'de İsa, kendisi ayrıldıktan sonra Yardımcı'nın geleceğini ve bu Yardımcı'nın "günah, doğruluk ve gelecek yargı konusunda dünyayı suçlu olduğuna ikna edeceğini" bildirir (Yuhanna 16:8). Bu Yardımcı kimdir? Cevabı birkaç ayet sonra Yuhanna 16:13'te İsa'nın kendisi vermektedir: "O, yani Gerçeğin Ruhu gelince, sizi tüm gerçeğe yöneltecek..." İsa açıkça Yardımcı'yı Kutsal Ruh olarak tanımlar. İsa daha önce de Kutsal Ruh'un gelişini önceden bildirmek için çok benzer bir terminoloji kullanmıştı: "Ama Baba'nın benim adımla göndereceği Yardımcı, Kutsal Ruh..." (Yuhanna 14:26). Kutsal Kitap'ta İsa'nın peygamberlik ettiği Yardımcı'nın Muhammed değil Kutsal Ruh olduğu çok açıktır.

Sonuç olarak, Kutsal Kitap hiçbir yerde Muhammed'in gelişini özellikle öngörmez. Muhammed Musa'nın öngördüğü peygamber değildi ve Muhammed İsa'nın öngördüğü Yardımcı değildi. Muhammed'in mesajı İsa'nın ve Kutsal Kitap'ın mesajıyla birçok noktada çeliştiğinden, Muhammed'in gelişi için geçerli olabilecek tek öngörü Matta 24:11, "Birçok sahte peygamber türeyecek ve bunlar birçok kişiyi saptıracak..." olacaktır.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap (İncil, Tevrat ve Zebur) Muhammed'in gelişini öngörüyor mu?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries