settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap teknolojideki artışın zamanın sonunun bir işareti olduğunu mu söyler?

Yanıt


Yıllar boyunca pek çok kişi zamanın sonu yaklaştıkça teknolojide bir artış olacağını öne sürmüştür. Bu görüşü benimseyenler arasında ünlü bilim adamları Isaac Newton ve Francis Bacon da vardı. Bacon'ın Instauratio Magna adlı eserinin ön yüzünde, öğrenme gemileri insan bilgisinin sınırlarından geçerken tasvir edilmiş ve Daniel 12:4'ten Latince bir alıntı yapılmıştır. Daha yakın zamanlarda, bu inanç Alvin Toffler'ın Future Shock ve Michael Drosnin'in The Bible Code gibi kitaplarında desteklenmiştir.

Toffler, ilk kez 1970 yılında yayımlanan Gelecek Şoku adlı kitabında, 1950'li ve 1960'lı yıllarda gözlemlediği teknolojideki hızlı ilerlemenin sonuçlarını anlatmıştır. Teknoloji toplumda giderek daha hızlı değişimlere yol açarken, bazı insanlar değişimin hızıyla başa çıkamayarak kenarda kalmıştı. İnsanlardaki bu stres ve yönelim bozukluğu "gelecek şoku" olarak adlandırıldı. Toffler çalışmalarında Kutsal Kitap'ı kullanmaya çalışmadı, ancak gelecek şoku kavramı Hal Lindsey'in 1970'te yayınlanan Late Great Planet Earth gibi eserlerinde ima edildi. Bay Lindsey, bu hızlı teknolojik ilerlemenin bir öngörüsü olarak Daniel 12:4'ten sık sık bahsetmiştir.

Kutsal Kitap Şifresi, tüm insanlık tarihinin Tevrat metninde kodlanmış olduğunu ve "eşit aralıklı harf sıralaması" veya ELS süreciyle bulunabileceğini öne süren Eliahu Rips ve diğerlerinin çalışmalarına dayanıyordu. Bu kavram ilk olarak 13. yüzyılda, Tevrat çalışmalarına Kabala'yı (Yahudi mistisizmi) sokan kişi olarak tanınan Haham Bachya ben Asher tarafından ortaya atılmıştır. Bu teoriye göre, İbranice "bilgisayar" kelimesi Daniel 12:4'te kodlanmıştır, böylece bilgisayarların ortaya çıkmasıyla teknolojinin gerçekten de katlanarak ilerleyeceği açıkça teyit edilmiştir.

Bu arka plan bilgisiyle birlikte, "Kutsal Kitap teknolojideki artışın zamanın sonunun bir işareti olduğunu söylüyor mu?" sorusuyla baş başa kalıyoruz. Kısa cevap "Hayır"dır. Önceki bilgilerden geriye doğru gidildiğinde, ELS kavramı hem akademik hem de dini çevrelerde yoğun bir şekilde tartışılmıştır. İlgi çekici keşifler yapılmıştır, ancak bunların ortaya çıkış yöntemleri en iyi ihtimalle şüphelidir. Rabbi ben Asher tarafından önerilen kavram Kutsal Kitap çalışmasından çok öngörülerle ilgilidir ve Tanrı gizli bilgiyi ayırt etmeye yönelik her türlü yöntemi kınamaktadır (Yasa'nın Tekrarı 18:10,14).

Ancak, Toffler'ın da gözlemlediği gibi, teknolojide kesinlikle üstel bir artış olmuştur ve daha da hızlı bir şekilde zemin kazanıyor gibi görünmektedir. Peki Kutsal Kitap bu konuda ne diyor? Söz konusu metne bir göz atalım, Daniel 12:4, "Ama sen, ey Daniel, son gelinceye dek bu sözleri sakla, kitabı mühürle. Bilgileri artsın diye birçokları oraya buraya gidecek." Daniel'e, peygamberliğinin anlamının, gerçekleşme zamanı yaklaşana kadar mühürleneceği söylenmişti. Çağlar boyunca Kutsal Kitap bilginlerinin çoğu son iki cümleyi peygamberliğin kendisine atıfta bulunmak için anlamışlardır. Jamieson, Fausset ve Brown'ın (1871'de yayınlanan) eleştirel yorumu, anlamı, önceden bildirilen olaylarda Tanrı'nın amaçlarını keşfetmek için her sayfayı incelemek olarak tanımlamıştır. John Darby bu bölümü "birçokları özenle araştıracak", Samuel Tregelles ise "birçokları kitabı baştan sona inceleyecek" şeklinde çevirmiştir. Matthew Henry's Commentary (c. 1700), "O zaman bu gizli hazine açılacak ve birçokları onu araştıracak ve gümüş arar gibi onun bilgisini kazacaklar. Onun kopyalarını araştırmak için sağa sola koşacaklar, onları harmanlayacaklar ve doğru ve gerçek olduklarını görecekler. Onu tekrar tekrar okuyacaklar, üzerinde derin derin düşünecekler ve zihinlerinde evirip çevirecekler."

Kutsal Yazılar'ın pek çok bölümü çağın sonunda ne olacağından söz eder, ancak başka hiçbir bölüm artan bilgi ya da teknolojiyi bizim için bir işaret olarak ele almaz. Daha büyük bir işaret, İsa'nın Matta 24:14'te bahsettiği ve Matta 28:19-20'de ilan etmemizi emrettiği Müjde'nin ilerlemesidir. Tanrı'nın insanlık için amacı, keşfedebileceğimiz her şeyi bilmemiz ya da ilerleyebildiğimiz kadar ilerlememiz değil, herkesin tövbe etmesidir (2. Petrus 3:9).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap teknolojideki artışın zamanın sonunun bir işareti olduğunu mu söyler?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries