Soru
Kutsallaştırılma Nedir? Hristiyan Kutsallaştırılmasının Tanımı Nedir?
Yanıt
Kutsallaştırma Tanrı'nın bizim için isteğidir (1. Selanikliler 4:3). Kutsallaştırma sözcüğü aziz sözcüğüyle ilişkilidir ve her iki sözcük de kutsallıkla ilgilidir. Bir şeyi "kutsamak" onu özel kullanım için ayırmaktır, bir kişiyi "kutsamak" ise onu kutsal kılmaktır.
İsa, Yuhanna 17’de kutsallaştırma hakkında çok şey söylemiştir. Rab, 16. ayette şöyle der: “Ben dünyadan olmadığım gibi, onlar da dünyadan değiller.” Ve O bunları, “Onları gerçekle kutsal kıl. Senin sözün gerçektir” isteğinden hemen önce söylemiştir. Kutsallaştırılma, Tanrı için ayrılma konumudur, tüm inanlılar Tanrı’dan doğduklarında bu konuma girerler: “Ama siz Tanrı sayesinde Mesih İsa’dasınız. O bizim için tanrısal bilgelik, doğruluk, kutsallık ve kurtuluş oldu” (1. Korintliler 1:30). Bu ayette sözü edilen kutsallaştırma, imanlıların bir kez ve sonsuza dek Tanrı’ya ayrılmasıdır. Bu Tanrı'nın gerçekleştirdiği bir iştir, kurtuluşumuzun ve Mesih'le olan bağlantımızın ayrılmaz bir parçasıdır. (İbraniler 10:10). İlahiyatçılar bazen Tanrı'nın önündeki bu kutsallık durumunu "konumsal" kutsallaştırma olarak adlandırırlar, bu da aklanmayla ilgilidir.
Her ne kadar konum olarak kutsal olsak da, diğer bir deyişle Mesih'in kanı sayesinde "her günahtan özgür kılınmış" olsak da (Elçilerin İşleri 13:39), yine de günah işlediğimizi biliyoruz (1. Yuhanna 1:10). Bu nedenle Kutsal Kitap kutsallaşmadan, Tanrı'dan ayrılığımızın uygulamalı bir deneyimi olarak da söz eder. Bazen denildiği gibi "gelişen" veya "deneyimsel" kutsallaştırma, kişinin yaşamında Tanrı Sözü'ne itaatin etkisidir. Rab'de büyümekle (2. Petrus 3:18) veya ruhsal olgunlukla aynı şeydir. Tanrı bizi Mesih gibi yapma işini başlatmıştır ve sürdürmektedir (Filipililer 1:6). Bu tür bir kutsallaştırma inanlı tarafından ciddiyetle takip edilmelidir (1. Petrus 1:15; İbraniler 12:14) ve Söz'ün uygulanmasıyla gerçekleştirilir (Yuhanna 17:17). Gelişen kutsallaştırma, imanlıların dünyaya gönderilme amaçları için ayrılmalarını hedefler: “Sen beni dünyaya gönderdiğin gibi, ben de onları dünyaya gönderdim. Onlar da gerçekle kutsal kılınsınlar diye kendimi onların uğruna adıyorum” (Yuhanna 17:18-19). İsa’nın Kendisini dünyaya gönderildiği amaç için ayırması, bizim ayrılıp gönderilmemizin hem temeli, hem de şartıdır. (Yuhanna 10:36) İsa gibi kutsandık ve gönderildik. O’nun kutsallaştırması, bizim için örnek ve güçtür. Gönderilmek ve kutsallaştırılmak birbirinden ayrılamaz. Bundan ötürüdür ki, inanlılara Grekçe’de “kutsallaştırılmışlar” anlamına gelen hagioi denir. Daha önceki davranışları, dünyadaki, Tanrı’dan ayrılmış konumlarına tanıklık ettiği halde, artık davranışları Tanrı’nın önünde dünyadan ayrılmış konumlarına tanıklık etmelidir. "Kutsallaştırılanlar" (İbraniler 10:14) her gün azar azar Mesih'e daha çok benzemektedir.
Kutsal Yazılar'da kutsallaştırma sözcüğünün kullanıldığı üçüncü bir anlam daha vardır: "Tam" veya "nihai" kutsallaştırma. Bu yüceltme ile aynı şeydir. Pavlus, 1. Selanikliler 5:23’te, “Esenlik kaynağı olan Tanrı’nın kendisi sizi tümüyle kutsal kılsın. Ruhunuz, canınız ve bedeniniz Rabbimiz İsa Mesih’in gelişinde eksiksiz ve kusursuz olmak üzere korunsun” diye dua eder. Pavlus, Koloseliler’e şöyle yazmıştır: “İmanınız ve sevginiz göklerde sizin için saklı bulunan umuttan kaynaklanıyor. Bu umudun haberini gerçeğin bildirisinden, size daha önce ulaşan Müjde’den aldınız” (Koloseliler 1:5). Daha sonra Pavlus, Mesih’in Kendisinden “yüceliğe kavuşma umudu” olarak söz eder (Koloseliler 1:27) ve sonra da, “Yaşamınız olan Mesih göründüğü zaman, siz de O’nunla birlikte yücelmiş olarak görüneceksiniz” diyerek bu umudun gerçekliğini bildirir (Koloseliler 3:4). Bu yüceltilmiş konum, günahtan nihai ayrılığımız ve her yönden tam kutsallaştırılmamız olacaktır. “Sevgili kardeşlerim, daha şimdiden Tanrı’nın çocuklarıyız, ama ne olacağımız henüz bize gösterilmedi. Ancak, Mesih göründüğü zaman O’na benzer olacağımızı biliyoruz. Çünkü O’nu olduğu gibi göreceğiz” (1. Yuhanna 3:2).
Özetlemek gerekirse, "kutsallaştırma" Yunanca hagiasmos kelimesinin çevirisidir ve "kutsallık" veya "ayrılık" anlamına gelir. Geçmişte Tanrı bize aklanma, yani Mesih'te konumsal bir kutsallık bahşetmiştir. Şimdiyse Tanrı bizi olgunluğa, yani uygulamalı ve gelişen bir kutsallığa yönlendirmektedir. Gelecekte, Tanrı bize kalıcı, nihai bir kutsallık olan yüceltmeyi verecektir. Kutsallaştırmanın bu üç aşaması inanlıyı günahın cezasından (aklanma), günahın gücünden (olgunluk) ve günahın varlığından (yüceltme) ayırır.
English
Kutsallaştırılma Nedir? Hristiyan Kutsallaştırılmasının Tanımı Nedir?