settings icon
share icon
Soru

Melekler erkek midir, dişi midir?

Yanıt


Kutsal Yazılar’da meleklerden her zaman erkek olarak söz edildiğine kuşku yoktur. Yeni Antlaşma’da “melek” anlamına gelen Grekçe sözcük olan angelos erkek biçimindedir. Hatta angelos sözcüğünün dişi biçimi yoktur. Dilbilgisinde, erkek, dişi ve nötr olmak üzere üç cinsiyet bildirilmektedir. Meleklerden hiçbir zaman erkekten başka bir cinsiyetle söz edilmez. Kutsal Kitap’ta meleklerin gözüktüğü birçok seferde, hiçbir melekten “dişi” ya da “nötr” cinsiyetli olarak söz edilmemiştir. Ayrıca melekler gözüktüklerinde, her zaman erkek kıyafetinde görünmüşlerdi (Yaratılış 18:2, 16; Hezekiel 9:2). Kutsal Kitap’ta hiçbir melek insanlara kadın kıyafetiyle gözükmemişti.

Kutsal Kitap’ta, Mikail, Cebrail ve Lusifer olarak isimleri bildirilen meleklerin hepsinin de erkek isimleri vardır ve hepsinden de erkek olarak söz edilir. Vahiy 12:7 – “…Mikail ve melekleri.”; Luka 1:29 – “Söylenenlere çok şaşıran Meryem, bu selamın [Cebrail’in selamının] ne anlama gelebileceğini düşünmeye başladı.”; Yeşaya 14:12 – “Ey parlak yıldız, seherin oğlu.” Diğer ayetlerde de meleklerden her zaman erkek olarak söz edilmiştir. Hakimler 6:21’de, meleğin elinde bir değnek vardı. Zekeriya bir meleğe bir soru sorduğunu ve meleğin de yanıt verdiğini bildirir (Zekeriya 1:19). Vahiy Kitabı’ndaki meleklerden de her zaman erkek olarak söz edilmiştir (Vahiy 7:1; 10:1, 5; 14:19; 16:2, 4, 17; 19:17; 20:1).

Cinsiyetsiz melekler konusundaki karmaşa, “Dirilişten sonra insanlar ne evlenir, ne de evlendirilir, gökteki melekler gibidirler” diye bildiren Matta 22:30’un okunmasından gelir. Cennette evlilik olmayacağı bildirisi, bazılarının cinsiyetin amacı üreme olduğundan eğer evlilik ve üreme olmayacaksa cinsiyete de ihtiyaç olmadığını ve bu yüzden de meleklerin “cinsiyetsiz” olduğuna inanmasına yol açmıştır.

Ama bu, metinle kanıtlanamayan bir sıçramadır. Evlilik olmaması, cinsiyet olmadığı anlamına gelmez. Meleklerin erkek olduğu konusundaki birçok kaynak, cinsiyetsiz melekler düşüncesine yalanlamaktadır. Ama cinsiyeti cinsellikle karıştırmamalıyız. Cennette evlilik olmayacağı düşüncesinden orada hiçbir cinsel etkinlik olmayacağı sonucuna güvenlikle varabiliriz. Ama aynı sıçramayı, “evlilik olmamasından” “cinsiyet olmamasına” yapamayız.

O zaman cinsiyetin sadece cinsellik olarak anlaşılmaması gerektir. Bunun yerine, Kutsal Yazılar’da erkek cinsiyetinin kullanımı, cinsellikten çok yetkiyle ilgili bir kaynak oluşturmaktadır. Tanrı Kendisinden erkek olarak söz eder. Erkekle kadın arasındaki ayrımın bulanık olması, Tanrı’dan erkek olarak söz eden ayetlerin (Yuhanna 14:17; 15:16; 16:8, 13-14). görmezden gelinerek O’ndan “anne/baba Tanrı” ve Kutsal Ruh’tan “o” şeklinde söz edilmesi gibi sapkın düşüncelere yol açabilir. Kutsal Ruh hiçbir zaman “o” ya da cansız bir güç olarak tanımlanmaz. Tanrı’nın hem kilisede ve hem de evde yetki düzeni ve yapısı için kusursuz planı, erkeklere, tıpkı Tanrı’nın yönettiği gibi, sevgi ve doğruluk için yönetmek için yetki verir.

Tanrı’nın onlara Kendi gücünü kullanmaları (2 Krallar 19:35), mesajlarını taşımaları (Luka 2:10) ve yeryüzünde Kendisini temsil etmeleri için vermiş olduğu otoriteden ötürü, göksel varlıklardan erkekten başka bir cinsiyetleri varmış gibi söz etmek uygunsuz olur.

English



Türkçe anasayfaya dön

Melekler erkek midir, dişi midir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries