settings icon
share icon
Soru

M.S 70 yılında Kutsal Kitap'taki hangi önpeygamberlik sözleri gerçekleşti?

Yanıt


M.S 70 yılında İsrail'de çok önemli olaylar yaşanmıştır ve birçok kişi o dönemde yaşananları Kutsal Kitap'taki peygamberlik sözleriyle ilişkilendirmektedir. Bu konuyu incelerken, peygamberliğin, tarihin geçmişi anlattığı gibi geleceği anlatmadığını hatırlamakta fayda vardır. Bu nedenle Kutsal Kitap'taki peygamberlik sözlerinin çeşitli yorumları vardır. Eskatoloji olarak bilinen bir kategori olan son zamanlarla ilgili öngörüler birçok insanın özellikle ilgisini çekmektedir. Modern Hristiyanlık içinde bu tartışmaların çoğu hangi olayların öngörüldüğünden ziyade olayların ne zaman gerçekleşeceği ile ilgilidir. Bu görüşler için en yaygın referans noktası, Romalıların Yahudi tapınağını yıktığı M.S 70 yılıdır.

Kutsal Kitap'taki peygamberliklerin neredeyse tüm Hristiyan yorumları, M.S 70 yılında ya da öncesinde bazı peygamberliklerin gerçekleştiği konusunda hemfikirdir. İsa tapınağın yıkılacağını (Luka 21:6; Matta 24:2) ve bazılarına göre Roma'nın Yahudi soykırımını gerçekleştireceğini (Luka 23:27-31) önceden bildirmiştir. Tarihsel olarak bu olaylar İsa'nın ifadeleriyle son derece uyumludur. Hristiyan yorumlarının çoğunda bu peygamberliklerin M.S 70 yılında tam anlamıyla gerçekleştiği konusunda geniş bir mutabakat vardır.

Daniel 9. bölüm, Matta 24 ve 25. bölümler ve Vahiy 6-18. bölümlerde bulunanlar gibi ek peygamberliklerin de M.S 70 yılında mı gerçekleştiği yoksa henüz gelmemiş mi olduğu konusunda tartışmalar vardır. Kısmi preterizm ve tam preterizm, Kutsal Kitap'taki peygamberlik olaylarının hepsinin olmasa da çoğunun birinci yüzyılın sonunda, çoğunlukla M.S 70'ten önce tamamlandığını savunur. Dispansasyonalizm sadece tapınak yıkımının ve muhtemelen soykırımın M.S 70 yılında gerçekten gerçekleştiğini ve geri kalan peygamberliklerin gelecekte Sıkıntı Dönemi sırasında gerçekleşeceğini savunur.

Tarihsel kanıtlar açısından, şu ya da bu şekilde kesin bir durum ortaya koymak için çok az şey vardır. M.S 70 olayları, kişinin bakış açısına bağlı olarak bazı peygamberlik iddialarına uygun hale getirilebilir. Elbette, eğer kişi yeterince yüksek derecede sembolik yorumlamaya istekliyse, herhangi bir peygamberlik neredeyse her olaya uygun hale getirilebilir. Bununla birlikte, dağıtımcı olmayan yorumların çoğunun Vahiy kitabının M.S 70'ten önce yazılmış olmasını gerektirdiği unutulmamalıdır ki, genel bilim bunu desteklememektedir.

M.S 70 yılında tüm peygamberliklerin gerçekleştiğini iddia etmenin önündeki en ciddi güçlükler teolojiktir. Özellikle preterizm, kutsal metinlerin son derece gerçekçi ve son derece mecazi bir dilin kaotik bir karışımıyla yorumlanmasını gerektirir. Aynı söylemde, hatta aynı paragrafta geçen kelimeleri, ayetleri ve cümleleri farklı bir literal-figüratif varsayımla yorumlamak gerekecektir.

En makul yorum, soykırım ve tapınağın yıkılmasının M.S 70 yılında gerçekleşen peygamberlikler olduğu ve Daniel, Matta ve Vahiy'de anlatılan diğer olayların henüz gerçekleşmemiş olduğudur. Bunlar gerçekten de zamanın sonuna dair yazılmış önpeygamberliklerdir.

English



Türkçe anasayfaya dön

M.S 70 yılında Kutsal Kitap'taki hangi önpeygamberlik sözleri gerçekleşti?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries