Soru
Panteizm nedir?
Yanıt
Panteizm, Tanrı’nın her şey ve herkes, herkes ve her şeyin de Tanrı olduğu görüşüdür. Panteizm, politeizme (çoktanrıcılığa) benzer ama her şeyin Tanrı olduğunu söyleyerek politeizmin ötesine gider. Bir ağaç Tanrı’dır, bir kaya Tanrı’dır, bir hayvan Tanrı’dır, gökyüzü Tanrı’dır, güneş Tanrı’dır, siz Tanrısınız vs. Panteizm, (bir dereceye kadar Hinduizm ve Budizm, çeşitli birlik ve birleştirme tarikatları ve “doğa ana”ya tapınanlar gibi) birçok tarikat ve sahte dinin ardındaki varsayımdır
Kutsal Kitap panteizmi öğretir mi? Hayır, öğretmez. Birçok insan Tanrı’nın aynı anda her yerde birden olmasını panteizmle karıştırır. Mezmur 139:7-8 şöyle bildirir: “Nereye gidebilirim senin Ruhun'dan, nereye kaçabilirim huzurundan? Göklere çıksam, oradasın, ölüler diyarına yatak sersem, yine oradasın.” Tanrı’nın aynı anda her yerde birden var olması evrende Tanrı’nın var olmadığı hiçbir yer olmadığı anlamına gelir. Bu panteizmle aynı şey değildir. Tanrı her yerdedir ama her şey değildir. Evet, Tanrı bir ağacın ve bir insanın içinde bulunmaktadır ama bu, o ağacı ya da kişiyi Tanrı yapmaz. Panteizm kesinlikle Kutsal Kitap’a uygun bir inanç değildir.
Panteizme karşı en açık Kutsal Kitap’a uygun sav, putperestliğe karşı olan sayısız buyruktur. Kutsal Kitap, putlara, meleklere, göksel objelere, doğadaki öğelere vb. tapınılmasını yasaklar. Eğer panteizm doğru olsaydı, böyle bir objeye tapınmak yanlış olmazdı çünkü o obje aslında Tanrı olurdu. Eğer panteizm doğru olsaydı, bir kayaya ya da bir hayvana tapmak, Tanrı’ya görünmez ve ruhsal bir varlık olarak tapmakla aynı geçerliliğe sahip olurdu. Kutsal Kitap’ın putperestliği tümüyle ve tutarlı bir biçimde reddetmesi, panteizme karşı kesin bir argümandır.
English
Panteizm nedir?