Soru
Pascha nedir?
Yanıt
Pascha, İsa Mesih'in ölümden dirildiği günün kutlandığı bayram olan "Paskalya" için kullanılan Yunanca ve Latince kelimelerden gelmektedir. Bu kelimenin sözel hali olan Yunanca pascho "acı çekmek" anlamına gelmektedir. Aslen İbranice pasach kelimesi, İsa'nın çarmıha gerildiği hafta kutlanan Fısıh bayramına (Mısır'dan Çıkış 12) atıfta bulunuyordu. Yahudi geleneğinde Mayasız Ekmek Bayramı, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışını kutlamak için 15 Nisan'dan başlayarak 8 gün sürer.
Farklı dini gelenekler Paskalya'yı farklı zamanlarda kutlar. Batı Kilisesi (hem Roma Katolik hem de Protestan) Pascha'yı veya Paskalya'yı o yılın Paskalya dolunayını hemen takip eden Pazar günü kutlar. Paskalya her zaman 22 Mart ile 25 Nisan arasındaki bir Pazar gününe denk gelir. Ortodoks (Doğu) Kilisesi, Paskalya'yı İznik Konsili'nin kararlarına uygun olduğunu iddia ettikleri Jülyen takvimine dayandırmaktadır.
İlginçtir ki, Yeni Antlaşma'nın bir bölümünde elçi Pavlus İsa'dan "Fısıh Kuzumuz Mesih" ya da "Fısıh Kuzusu" olarak söz eder. 1. Korintliler 5:7'de şöyle yazar: "Çünkü Fısıh kuzumuz Mesih kurban edildi." Yahudilerin Fısıh Bayramı'nda, lekesiz bir kuzu gün batımında öldürülür ve evdeki aile için yemek olarak kızartılırdı. İlk Fısıh Bayramı'nda Rab, kuzunun kanının her Yahudi ailesinin evinin kapısının yanlarına ve üstüne sürülmesini şart koştu.
Yeni Antlaşma'da İsa, Tanrı'nın halkı için özgürlük ve kurtuluşu temsil eden Fısıh Bayramı'nın kurban kuzusu olmuştur. Aslında bazıları kapının direkleri ve üst pervazındaki kanın bir haç oluşturacak şekilde birleştirilebileceğini gözlemlemiştir. Çarmıh, inananlar için kurtuluşu sağlayan ve ölümün onların üzerinden "geçmesini" sağlayan "kapı" haline gelmiştir.
English
Pascha nedir?