settings icon
share icon
Soru

Peygambersel dua nedir?

Yanıt


“Dua hareketi”nin, yoğun dua gibi diğer yönlerine benzer şekilde, peygambersel dua ya da peygambersel olarak duada aracılık etmek de dua eden kişiye Kutsal Kitap'ta temeli olmayan bir güç ve ayrıcalık atfetmeye çalışan Kutsal Kitap dışı bir uygulamadır.

Peygambersel dua uygulayanlar, Tanrı’nın sözlerini dünyaya dua olarak bildirdiklerine inanırlar. Bu tür dualar, doğrudan Tanrı'nın taht odasından mesajlar iletebildiklerine inanan, böylece Tanrı'nın Sözü için kanal görevi gören ve dualarını "peygamberlik" haline getiren kendi kendini "peygamber" ilan eden kişiler tarafından yapılır. Ancak Kutsal Kitap bize Kutsal Yazılar kanonunun kapalı olduğunu söyler (Vahiy 22:18). Bu, Tanrı'nın bugün sözde peygamberlere yeni vahiy vermediği anlamına gelir. O, Sözü aracılığıyla konuşmuştur ve bizim görevimiz "kutsallara emanet edilen iman uğruna mücadele etmektir" (Yahuda 1:3). Tanrı'dan daha fazla vahiy istememeliyiz.

Peygamberlik duası genellikle Tanrı'nın "peygamberlik vizyonunun" yeryüzünde gerçekleşmesini emretme eylemi olarak tanımlanır ve bunun sonucunda Tanrı'nın isteği gerçekleşir. Peygamberlik duası bazı karizmatik hizmetlerde Tanrı'nın yargısını yeryüzüne getirmenin ve Tanrı'nın Krallığını başlatmanın bir yolu olarak öğretilir. Peygamberlik duası bireylere yöneliktir, böylece onlar "peygamberlik amaçlarını" (Tanrı'nın planındaki hizmetlerini) yerine getirirler ve genel olarak dünyaya yöneliktir, böylece Tanrı'nın arzuları yeryüzünde gerçekleştirilebilir.

Ancak İsa'nın Matta 6'daki duası bize Tanrı'nın iradesine boyun eğmeyi öğretir; Tanrı'nın iradesini gerçekleştirmek için özel güçlere sahip olduğumuzu öğretmez.

Tanrı'nın planı, bizimle paylaşmadığı kesin takvimine göre gerçekleşecektir

(Matta 24:36; 25:13; Markos 13:32; Luka 12:37-47). O'nun yargısının düşmesini ve krallığının gelmesini "peygamberin" isteğine göre talep etmek küstahlıktır ve muhtemelen küfürdür. Rab bütün isteğini yerine getirecek olandır: "Ne söylediysem, onu gerçekleştireceğim; ne planladıysam, onu yapacağım" (Yeşaya 46:11).

Peygamberlik duası, Tanrı'nın dünyadaki sözcüleri olan ve Tanrı'nın Kendisinin tüm yetkisiyle ilahi vahyi dile getirebilen erkek ve kadınlar olan günümüz peygamberlerinin var olduğunu varsayar. Bir kişi peygamberlik duası ettiğinde, Tanrı'nın isteğinin yerine getirilmesini istemez; Tanrı'nın isteğinin yerine getirilmesini emreder ve İlyas dua ettiğinde yağmurun yağması gibi, kendisine itaat edilmesi gerektiğine inanır.

Peygamberlik duasını öğretenler İsa'nın "Egemenliğin gelsin, gökte olduğu gibi yeryüzünde de senin istediğin olsun" (Matta 6:10) sözlerini içeren örnek duasına işaret ederler. Bu ayetin, çevremizdeki dünyada Tanrı'nın isteğini talep etmemiz gerektiğini öğrettiğini söylerler. Günümüzün bir peygamberi Tanrı'nın sözlerini "yeryüzüne" ya da "atmosfere" söylediğinde, çevresini Tanrı'nın buyruğuna uyacak şekilde değiştirdiğine ve Tanrı'nın amacına giden yolu açtığına inanır. Peygamberlik duası edenler sadece ne olacağını tahmin etmekle kalmayıp tahmin edilen şeyi gerçekten yarattıklarına inanırlar! Peygamberlik duasının aslında kendi yanıtını var ettiğine inanılır. Ancak Kutsal Kitap, Tanrı’nın ne zaman, nerede ve nasıl hareket edeceğine sadece Kendisinin karar verdiğini bildirir. Kendi isteğimize göre değil, O'nun mükemmel isteğine ve zamanlamasına göre hareket etmesi için dua etmeliyiz.

Peygamberlik duasını öğretenler, Tanrı'nın diğer insanların dualarına yanıt vermek için peygamberleri kullandığına da inanırlar. Birisi duasına yanıt arıyorsa, Tanrı bir peygamberi peygamberce dua etmeye teşvik edebilir, böylece diğer kişinin duası yanıtlanacaktır. Ancak Kutsal Kitap dualarımızın yanıtının bu dünyadaki herhangi bir "peygambere" bağlı olmadığını öğretir. İnsanla Tanrı arasında bir tek Aracı vardır, o da İsa Mesih’tir (1. Timoteos 2:5). Peygambersel dua Kutsal Kitap’a uygun mudur? Hayır.

English



Türkçe anasayfaya dön

Peygambersel dua nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries