settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap sabır hakkında ne der?

Yanıt


Her şey bizim istediğimiz gibi gittiğinde sabır göstermek kolaydır. Sabrın gerçek sınavı, haklarımız elimizden alındığında, trafikte başka bir araba yolumuzu kestiğinde; bize haksız davranıldığında, bir iş arkadaşımız yine bizim imanımızla alay ettiğinde, gerçekleşir. Bazı insanlar, kendilerini sinirlendiren şeyler ve denenmeler karşısında kızmaya hakları olduğunu düşünür. Sabırsızlık, kutsal bir öfke gibi görünür. Ancak Kutsal Kitap, sabrın Mesih’in bütün izleyicilerinde olması gereken (1 Selanikliler 5:14) Ruh’un bir meyvesi olduğunu söyleyerek onu över (Galatyalılar 5:22). Sabır, Tanrı’nın zamanlamasına, gücünün her şeye yettiğine ve sevgisine olan imanımızı gösterir.

İnsanların çoğu sabrı, pasif bir bekleyiş ya da yumuşak bir hoşgörü olarak görse de, Yeni Antlaşma olan İncil’de “sabır” şeklinde tercüme edilen Grekçe sözcüklerin çoğu aktif, dinamik sözcüklerdir. Örneğin, İbraniler 12:1’i ele alalım: “İşte çevremizi bu denli büyük bir tanıklar bulutu sardığına göre, biz de her yükü ve bizi kolayca kuşatan günahı üzerimizden sıyırıp atalım ve önümüze konan yarışı sabırla koşalım.” Yarışa giren bir kişi, yavaş hareket eden insanları pasif bir şekilde bekleyerek ya da hile yapanlara yumuşak bir hoşgörü göstererek mi koşar? Tabii ki, hayır! Bu ayette, “sabır” olarak tercüme edilen sözcük “dayanma gücü” anlamına gelir. Bir Hristiyan, yarışı zorluklara dayanarak sabırla koşar. Kutsal Kitap’ta, sabır bir hedef için dayanmak, denenmelere katlanmak ya da bir vaadin yerine gelmesini beklemektir.

Sabır bir günde oluşmaz. Sabrın oluşması için Tanrı’nın gücü ve iyiliği çok önemlidir. Koloseliler 1:11 bize, “Her şeye sevinçle katlanıp sabredebilmeniz için” Tanrı tarafından güçlendirildiğimizi söyler. Yakup 1:3-4 denenmelerin Tanrı’nın sabrımızı yetkinliğe eriştirdiğini bilmeye teşvik eder. “Kötü amaçlarına erişip işleri yolunda olan kötüler”in (Mezmur 37:7) karşısında bile, Tanrı’nın kusursuz isteği ve zamanlamasına güvendiğimizde sabrımız daha çok gelişip kuvvetlenir. “Rab’bin gelişi yaklaştığından” (Yakup 5:7-8) sabrımız sonunda ödüllendirilecektir. “RAB kendisini bekleyenler, O'nu arayan canlar için iyidir” (Ağıtlar 3:25).

Kutsal Kitap’ta, Tanrı’yla yaşayışlarının özelliği sabır olanlar konusunda birçok örnek görmekteyiz. Yakup bize, “Rab'bin adıyla konuşmuş olan peygamberleri sıkıntılarda sabır örneği olarak alın” der” (Yakup 5:10). Ayrıca, “Eyüp'ün nasıl dayandığını duydunuz. Rab'bin en sonunda onun için neler yaptığını bilirsiniz” diye de bildirir (Yakup 5:11). İbrahim de sabırla beklemiş ve “vaat edileni almıştı” (İbraniler 6:15). İsa her konuda örneğimizdir, O da sabırlı bir şekilde dayanmıştı: “O kendisini bekleyen sevinç uğruna utancı hiçe sayıp çarmıhta ölüme katlandı ve şimdi Tanrı'nın tahtının sağında oturuyor” (İbraniler 12:2).

Mesih’in bir özelliği olan bir sabrı nasıl gösterebiliriz? İlk olarak Tanrı’ya teşekkür etmemiz lazımdır. Kişinin ilk tepkisi genelde, “Neden ben?”dir, ama Kutsal Kitap, Tanrı’nın isteğinde sevinmemizi söyler (Filipililer 4:4; 1 Petrus 1:6). İkinci olarak, O’nun amaçlarını ararız. Bazen Tanrı bizleri birer tanık olabilmemiz için zor durumlara koyar. Başka zamanlarda, karakterimizi kutsallaştırmak için bir denenmeye izin verebilir. Tanrı’nın amacının bizim imanda gelişmemiz ve Kendisinin yüceliği olduğunu hatırlamak, denenmede bize yardımcı olacaktır. Üçüncü olarak, “Tanrı'nın, kendisini sevenlerle, amacı uyarınca çağrılmış olanlarla birlikte her durumda iyilik için etkin olduğunu biliriz” diyen Romalılar 8:28 gibi ayetleri hatırlarız. “Her durum,” sabrımızı deneyen şeyleri de içerir.

Bir trafik sıkışıklığında olduğunuz, bir dostunuzun size ihanet ettiği ya da tanıklığınızdan ötürü sizinle alay edildiği bir sonraki sefer nasıl karşılık vereceksiniz? Doğal tepki, stres, öfke ve hüsrana yol açan sabırsızlıktır. Hristiyanlar olarak Mesih’in Kendisi’nde yeni yaratılışlar olduğumuzdan (2 Korintliler 5:17) artık “doğal tepkiler”in kölesi olmadığımızdan ötürü Tanrı’ya övgüler olsun. Bunun yerine, Baba’nın gücü ve amacına tam bir güven ve sabırla karşılık vermek için Rab’bin kuvvetine sahibiz. “Sürekli iyilik ederek yücelik, saygınlık, ölümsüzlük arayanlara sonsuz yaşam verecek” (Romalılar 2:7).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap sabır hakkında ne der?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries