Soru
Suriye ile savaşın zamanın sonuyla bir ilgisi var mı?
Yanıt
Suriye'deki iç savaş şiddetlenirken ve diğer uluslar olası bir müdahaleyi düşünürken, bazı Kutsal Kitap öğretmenleri Kutsal Kitap'taki ahir zaman önpeygamberliklerinin gözlerimizin önünde gerçekleştiğini görebileceğimize inanıyor. Orta Doğu yıllardır dini-politik bir barut fıçısıdır, ancak Suriye Krizi durumu çok daha patlayıcı hale getiriyor gibi görünüyor. Suriye'nin İsrail'e yakınlığı, Mısır'ın sorunları, İran'ın tehditleri ve ABD'nin ültimatomları nedeniyle zamanın sonundan, Armagedon'dan ve Üçüncü Dünya Savaşı'ndan söz ediliyor.
Her geçen gün Mesih'in İkinci Gelişine daha da yaklaştığımız doğrudur (Yakup 5:8). Ve Yeşaya 17:1'deki peygamberlik henüz gerçekleşmemiştir: " Şam'la ilgili bildiri: İşte Şam kent olmaktan çıkacak, Enkaz yığınına dönecek." Suriye'nin başkenti Şam, dünyada sürekli olarak işgal edilen en eski şehir olmasıyla uzun süredir ün salmıştır. Hiçbir zaman vatandaşsız kalmamış ya da tamamen yıkılmamıştır. Ancak Yeşaya'nın önpeygaberlik sözleri hala geçerlidir; Şam'ın bir "enkaz yığınından" başka bir şey olmayacağı günler yaklaşmaktadır. Suriye'deki mevcut savaş gerçekten de başkentin yıkımına yol açan olaylardan biri olabilir.
Kutsal Kitap'ta Yeşaya 17:1'e bağlı başka ayetler de vardır, ama yıkık dökük bir yığın fikri Şam'da tek bir binanın bile ayakta kalmadığını göstermektedir. Şehir artık bir şehir olmayacaktır. Bazı öğrenciler bu belirtinin gerçekleşmesinin nükleer bir bombayla mümkün olabileceğine inanırken, diğerleri bir deprem olasılığını öne sürmektedir. Tam olarak nasıl ya da ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, kesin olarak bildiğimiz iki şey vardır: Tanrı egemendir ve O'nun Sözü ayakta kalacaktır (Yeşaya 40:8).
Orta Doğu'da çok fazla huzursuzluk var ve Suriye'deki savaş tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Ancak, bu özel çatışma, diğer uluslara yayılsa bile, Armagedon ile ilişkilendirilemez. Bu savaş Sıkıntı Dönemi'nin sonlarına doğru, çanak yargıları sırasında, dünya ulusları Rab'be karşı savaşmak üzere toplandıklarında meydana gelir (Vahiy 16:12-16). Suriye'deki savaş, eğer gerçekten de ahir zaman belirtisinin bir parçasıysa, büyük olasılıkla Markos 13:7-8'de anlatılan "doğum sancılarının" bir parçasıdır.
MÖ 700 yılında Yeşaya Şam'ın yıkılacağını yazmıştı. Bugün, 2,700 yıl sonra, birçok kişi bu uzun süreli peygamberliğin gerçekleştiğini görmeye yakın olduğumuza inanıyor. Dünya sahnesindeki olaylar ne kadar kaotik görünürse görünsün, her şeyin Tanrı'nın Sözü'nün yerine gelmesi için çalıştığını biliyoruz.
"Rab'bin kendisi, bir emir çağrısıyla, başmeleğin seslenmesiyle, Tanrı'nın borazanıyla gökten inecek. Önce Mesih'e ait ölüler dirilecek. Sonra biz yaşamakta olanlar, hayatta olanlar, onlarla birlikte Rab'bi havada karşılamak üzere bulutlar içinde alınıp götürüleceğiz. Böylece sonsuza dek Rab'le birlikte olacağız" (1. Selanikliler 4:16-17)- O'nun gelişine hazır mısınız?
English
Suriye ile savaşın zamanın sonuyla bir ilgisi var mı?