Soru
1. Selanikliler 4'teki son borazan Vahiy'deki yedinci borazanla aynı mıdır?
Yanıt
Kilisenin Sıkıntı Dönemi'nin ilk yarısından sonra göğe alınacağını savunanlar Vahiy 11:15'teki yedinci borazan ile 1. Korintliler 15:52 ve 1. Selanikliler 4:16'daki son borazanın aynı olduğunu öğretirler. Kilisenin Sıkıntı Dönemi'nin öncesinde göğe alınacağını öğretenler ise bunları ayrı olaylar olarak tanımlar. Ne fark eder ve gerçeği nasıl bilebiliriz?
Borazanların aynı olup olmaması neden önemlidir? Tanrı bize Sözü'nü kurtuluş planının vahyi olarak vermiştir ve bu plan yaratılıştan yeni yaratılışa kadar her şeyi kapsar. Yasa'nın Tekrarı 29:29 şöyle der: "Gizlilik Tanrımız RAB'be özgüdür. Ama bu yasanın bütün sözlerine uymamız için açığa çıkarılanlar sonsuza dek bize ve çocuklarımıza aittir." Tanrı'nın bize açıklamayı seçtiği pek çok şey vardır ve O'na itaat edebilmemiz için bunları anlamamız önemlidir. O'nun bazı şeyleri neden yaptığını her zaman anlayamayız, ama anlamadığımız kısımlar için O'na güvenmeye ve geri kalanını anlamak için çalışmaya çağrıldık. Bu borazanlarla ilgili metinlere baktığımızda, bunların Tanrı'nın bize verdiği son günlerdeki olaylarla ilgili kronolojinin bir parçası olduğu açıkça görülür. Bu olaylar gerçekleştiğinde hala yaşıyor olsak da olmasak da, bizi ilgilendirirler, bu yüzden Tanrı'nın bize ne açıkladığını bilmeliyiz.
Vahiy kitabı bazen bir gizem kitabı olarak görülmüştür, ancak başlığın kendisi saklanan bir şeyin ortaya çıkarıldığını ima eder. Daha açık bir ifadeyle, "İsa Mesih'in, kullarına kısa bir süre sonra gerçekleşecek olan şeyleri göstermek için ... vahyidir" (Vahiy 1:1). Tanrı, hazırlıklı olabilmemiz ve başkalarını tövbeye çağırmamıza yardımcı olması için neler olacağını bilmemizi ister. Bölüm 6'dan başlayarak, son günlerde olacak şeylerin kronolojik bir kaydı verilir. Bir dizi yedi mühür, sonra bir dizi yedi borazan, sonra da bir dizi yedi gazap tası vardır. Vahiy 11:15'te şöyle okuruz:
"Yedinci melek borazanını çaldı. Gökte yüksek sesler duyuldu:
“Dünyanın egemenliği
Rabbimiz'in ve Mesihi'nin oldu.
O sonsuzlara dek egemenlik sürecek."
Bağlama bakıldığında, bunun Sıkıntı Dönemi'nin ortalarına doğru gerçekleşeceği anlaşılmaktadır.
Pavlus 1. Korintliler 15. bölümde imanlılara bu yaşamdan sonsuz yaşama geçişle ilgili yazmaktadır. Ölümlü bedenlerimiz ölümsüz, çürümez bedenlere dönüşecek ve Tanrı'nın sonsuz krallığı için hazırlanacaktır. 52. ayet şöyle der: "İşte size bir sır açıklıyorum. Hepimiz ölmeyeceğiz; son borazan çalınınca hepimiz bir anda, göz açıp kapayana dek değiştirileceğiz. Evet, borazan çalınacak, ölüler çürümez olarak dirilecek, ve biz de değiştirileceğiz." Pavlus aynı konuya Selaniklilere de değinir ve bunu özellikle kilisenin kendinden geçmesiyle ilişkilendirir. "Rab'bin kendisi, bir emir çağrısıyla, başmeleğin seslenmesiyle, Tanrı'nın borazanıyla gökten inecek. Önce Mesih'e ait ölüler dirilecek. Sonra biz yaşamakta olanlar, hayatta olanlar, onlarla birlikte Rab'bi havada karşılamak üzere bulutlar içinde alınıp götürüleceğiz. Böylece sonsuza dek Rab'le birlikte olacağız" (1. Selanikliler 4:16-17).
Tanrı'nın bunları bize açıkladığına ve bunlarla teşvik edilmemizi ve eğitilmemizi istediğine şüphe yoktur. Asıl soru bu borazanların aynı olup olmadığıdır. Eğer aynı iseler, o zaman kilisenin göğe alınışı Sıkıntı Dönemi'nin ortasında gerçekleşir ve kutsalların bu denemelere katlanmak için hazırlanmaları gerekir. Eğer aynı değillerse, son borazanın ne zaman çalınacağını bilmemiz gerekir ki buna hazırlıklı olabilelim.
İlk iki pasajın (Korintliler ve Selanikliler) birbiriyle uyumlu olduğu açıktır, ancak üçüncüsü ne anlatılan olaylar ne de amaçlanan sonuçlar açısından herhangi bir bağlantıya sahip görünmemektedir. Bunları birbirine bağlayan argüman, 1. Korintliler 15:52'deki son kelimesinin anlamına bağlı olmalıdır. Grekçe eskatos sözcüğü "zaman açısından son" ya da "sıra açısından son" anlamına gelebilir. Bu borazan Tanrı'nın gazabı inmeden önce çalınır, ancak Vahiy 6:17'de Kuzu'nun gazabının geldiğinden söz edilir ve yedinci borazan Vahiy 11:15'e kadar çalınmaz. Selanikliler 1'deki borazan bir an içinde verilirken, Vahiy 10:7 yedinci borazanın birkaç gün boyunca çalınacağını belirtir. Yedinci borazan Vahiy'de anlatılan son borazan olsa da, Matta 24:31 ayeti "o günlerin sıkıntısından sonra", Mesih yeryüzüne döndüğünde çalacak bir borazan daha olduğunu belirtir ki bu da Vahiy 19 ile paralellik gösterir.
Eğer 1. Korintliler 15'teki "son borazan" yedinci borazanla aynı değilse, o zaman Pavlus neye atıfta bulunuyordu? Hem 1. Selanikliler hem de 1. Korintliler Yuhanna'nın Vahiy'i yazmasından çok önce yazılmıştır, bu nedenle Pavlus'un okuyucuları Vahiy'deki yedi borazan hakkında hiçbir bilgiye sahip olamazlardı. Pavlus onların ne hakkında yazdığını anlamalarını amaçlamıştır, bu yüzden açıklama için başka bir yere bakmamız gerekir. Pavlus'un yazdıkları açık bir şekilde kiliseye ve kilise çağının göğe alınışla kapanmasına atıfta bulunuyordu. Kutsal Yazılar boyunca borazanlar insanları toplamak, orduları harekete geçirmek ve Tanrı'ya tapınmanın bir parçası olarak kullanılmıştır. Kiliseyi çağıran borazan "Tanrı'nın borazanı" olarak adlandırılırken, Vahiy'deki borazanlar melek borazanlarıdır. Bu bir çağrı borazanı olduğu için, daha fazla anlayış için Eski Antlaşma'ya bakabiliriz. Çölde Sayım 10, İsrail'e halkı bir araya getirmek ve harekete geçirmek için borazanların kullanılması hakkında talimat verir. İlk borazan sesi (4. ayet) önderleri bir araya çağırırken, sürekli üfleme halk için bir alarmdı. Bir dizi borazan sesi her bir oymak grubunun yolculuğa başlaması için bir işaretti ve son borazan sesi ordugâhtaki son grubun hareket ettiğini gösteriyordu. Benzer şekilde, 1. Korintliler 15:23 ayeti dirilişteki farklı düzenlerden ya da rütbelerden bahseder: "Her biri sırası gelince dirilecek: İlk örnek olarak Mesih, sonra Mesih'in gelişinde Mesih'e ait olanlar." Ayrıca, 1. Selanikliler 4:16-17 Mesih'e ait olanları iki gruba ayırır: Mesih'te ölü olanlar ve diri olup kalanlar.
Eğer borazan kutsalların toplanıp cennete gitmeleri için bir çağrı ise, bu bizim için ne anlama gelmektedir? İsa, Rab'bin Günü'nün ne zaman başlayacağını kimsenin bilmediğini söylemiştir (Matta 24:36) ve 1. Selanikliler 5:2'de bu günün gece vakti hırsız gibi ansızın geleceği anlatılır. 1. Korintliler 15:58'de bize "kararlı, değişmez, Rab'bin işinde her zaman bereketli" olmamız söylenir. Tıpkı çöldeki İsrailliler gibi, borazanın ne zaman çalacağını bilmiyoruz, bu yüzden her zaman hazır olmalıyız. Günü ya da saati bilmesek de, bunun her an gerçekleşebileceğini bilmemiz için bize yeterince bilgi verilmiştir. Tanrı'nın zırhını kuşanarak hazır olmalıyız, çünkü İsa Mesih aracılığıyla kurtuluşa kavuşmak üzere atanmış bulunuyoruz (1. Selanikliler 5:8-9).
English
1. Selanikliler 4'teki son borazan Vahiy'deki yedinci borazanla aynı mıdır?