Soru
Evlilikte tek bir beden olmak ne anlama gelir?
Yanıt
“Tek beden” terimi, Yaratılış Kitabı’nda Havva’nın yaratılışının anlatımından gelir. Yaratılış 2:21-24, Tanrı’nın Havva’yı Adem uyurken onun kaburgasını alarak kaburgasından yaratmasını anlatır. Adem, Havva’nın kendisinin bir parçası olduğunu, gerçekte “tek beden” olduklarını anlamıştı. “Tek beden,” bedenlerimiz bir tek varlık olduğu ve parçalara ayrılıp hâlâ bütün olmayı sürdüremeyeceği gibi, Tanrı’nın da aynı şeyi evlilik ilişkisi için tasarlamış olduğu anlamına gelir. Evlenen iki kişi artık iki varlık (iki birey) değil, artık bir tek varlıktır (evli bir çifttir). Bu yeni birliğin çeşitli yönleri vardır.
Duygusal bağlara gelince, yeni birim bütün eski ve gelecekteki ilişkilerden önce gelir (Yaratılış 2:24). Bazı evli çiftler, anne babalarıyla bağlarına yeni eşleriyle bağlarından daha büyük önem vermeye devam eder. Bu durum evlilikte bir felakete yol açabilir ve Tanrı’nın özgün, “bırakmak ve bağlanmak” tasarısından bir sapmadır. Eşlerden biri, duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için eşi yerine çocuklarından birine yaklaşmaya başlayınca da buna benzer bir sorun oluşabilir.
Çiftin duygusal, ruhsal, entelektüel, finansal ve her bakımdan bir tek varlık haline gelmeleri lazımdır. Bedenin bir kısmının diğer kısımlarına yardımcı olduğu gibi (örneğin, mide vücut için yiyecekleri sindirir, beyin bedene bütünün iyiliği için yol gösterir, eller beden için çalışır vb.) evlilikte de eşlerin birbirlerine bakmaları lazımdır. Eşlerin her biri, kazandığı parayı artık “benim” param olarak değil, “bizim” paramız olarak görmelidir. Efesliler 5:22-33 ve Süleyman’ın Özdeyişleri 31:10-31 bu “bir tek” beden olmayı uygulama işini önce kocaya, sonra kadına vermektedir.
Evlilikte karı koca fiziksel olarak tek bir beden olurlar ve bu tek bedenin sonucu, birlikteliklerinin oluşturduğu çocuklardır. Bu çocuklar artık onların birleşmelerine özgü özel bir genetik yapıya sahiptirler. İlişkilerinin cinsel yönünde bile, karı koca kendi bedenlerine kendilerine değil, eşlerine ait olarak görmelidir (1 Korintliler 7:3-5). Kendi zevklerine değil, eşlerine zevk vermeye odaklanmalıdırlar.
Bu bir tek beden olma ve birbirlerine yardım etme arzusu otomatik değildir, özellikle de insanlığın günaha düşüşünden sonra otomatik olmamaya başlamıştır. Yaratılış 2:24’de erkeğe karısına “bağlanması” söylenmiştir. Bu sözcüğün ardında iki düşünce vardır. Bir tanesi, eşine “yapışması”dır ki, bu evlilik bağının ne kadar yakın bir bağ olduğunun bir resmidir. Diğer yönü ise, karısının “peşinden koşması”dır. Bu peşinden koşma, flört safhasını geçip evliliğe geçiş ve evlilik boyunca da devam etmektir. Benliğe dayalı yatkınlığımız, eşimiz için neyin yararlı olduğunu düşünmek yerine “bize kendimizi iyi hissettireni yapmak”tır. Genelde “balayı bittiğinde” evlilikler bu ben-merkezli tekdüzeliğe düşer. Her eşin, kendi ihtiyaçlarının karşılanmayışı üzerinde durması yerine, eşinin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklı kalmalıdır.
İki insanın birlikte yaşayıp birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaları çok hoş bir şey olduğu halde, Tanrı’nın evlilik konusunda daha yüksek bir çağrısı vardır. Evlilikten önce yaşamlarıyla Mesih’e hizmet etmeleri gerektiği gibi (Romalılar 12:1-2), şimdi artık bir birim olarak Mesih’e hizmet etmeleri ve çocuklarını da Tanrı’ya hizmet etmek üzere yetiştirmeleri lazımdır (1 Korintliler 7:29-34; Malaki 2:15; Efesliler 6:4). Elçilerin İşleri 18’de Priska ve Akvila buna iyi örneklerdir. Bir çift, birlikte Mesih’e hizmet etmeye çalıştıkça, Kutsal Ruh’un verdiği sevinç evliliklerini dolduracaktır (Galatyalılar 5:22-23). Aden Bahçesi’nde, Adem, Havva ve Tanrı olmak üzere üç kişi vardı ve sevinç vardı. Bu yüzden eğer bugün evliliğinizin merkezi Tanrıysa evliliğinizde sevinç de olacaktır. Tanrı olmadan, gerçek ve bütün bir birlik mümkün değildir.
English
Evlilikte tek bir beden olmak ne anlama gelir?