Soru
Tespih nedir? Dua ederken tespih kullanmak uygun mudur?
Yanıt
Bazen tespihler meditasyon ve dua uygulamasında kullanılır. Dualar boncuk sayısına göre tekrarlanır. Tespihler Batı’da geleneksel olarak Katoliklik’le ilişkilendirilmiştir, ancak birçok dinî gelenekte tespih kullanımı yaygındır.
Katolik tespihi temel olarak kolyeye benzeyen bir şekilde birbirine bağlanmış 59 boncuktan oluşur. Tespihteki boncukların her biri tutulurken bir dua edilmesi amaçlanmıştır. Bu boncuklardan 53 tanesi, “Selam, ey Meryem” söylenmesi için kullanılmaktadır. Diğer altı tanesi “Göklerdeki Babamız” içindir. Bu boncuklar, dualar okunurken parmakların boncuklar boyunca hareket ettirilmesiyle duaların sayılması için fiziksel bir yöntem sağlar.
Tespihin Hıristiyan çevrelerindeki tarihi Haçlı Seferlerine kadar uzanmaktadır. Tarihçiler, Haçlıların bu uygulamayı Araplardan, onların da boncuk kullanma adetini Hindistan'dan kopyalayarak benimsediğini düşünmektedir. Son arkeolojik bulgular, eski Efeslilerin, tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olan ve Artemis olarak da bilinen Diana'ya tapınırken bu boncukları kullandıklarını ortaya koymaktadır (Elçilerin İşleri 19:24-41).
Tespihler ayrıca Roma Katolikleri tarafından, uygulayıcının tespihi oluşturan 180 duayı takip etmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu tür dualara örnek olarak Babamız, Selam Meryem ve Gloria verilebilir. Tespih pratiği, bu duaların defalarca tekrarlanmasının, duayı edenin araf ateşinin cezasından kurtulmak için Tanrı'dan erdem veya lütuf elde etmesini sağladığı varsayımına dayanır.
Tespih kullanımı Kutsal Yazılara dayanmaz. İsa Kendisi, dualarını devamlı tekrar ettikleri için Kendi dönemindeki dini liderleri azarlamıştır. Hatta öğrencilerine, "Dua ettiğinizde, putperestler gibi boş sözler tekrarlayıp durmayın. Onlar söz kalabalığıyla seslerini duyurabileceklerini sanırlar" demiştir (Matta 6:7). Dualar sadece ezberden okunmamalı ya da otomatik formüllermiş gibi düşünmeden tekrarlanmamalıdır. Bugün tespih kullanan birçok kişi tespihin odağı kendilerinden alıp Mesih'e vermelerine yardımcı olduğunu iddia etmektedir, ancak asıl soru aynı cümleleri mantra benzeri bir şekilde defalarca tekrarlamanın ne kadar etkili olduğudur.
Dua, Hıristiyanlar için evrenin Yaratıcısı tarafından Kendisinin huzuruna "cesaretle" çıkıp (İbraniler 4:16) ve O'nunla iletişim kurmaya davet edildiğimiz inanılmaz bir ayrıcalıktır. Dua aracılığıyla, Tanrı’yı överiz, O'na ibadet ederiz, şükrederiz, boyun eğeriz ve huzuruna kendimiz için dileklerde ve başkaları için de şefaatlerde bulunuruz. O'nunla olan bu samimi birlikteliğin, tespihler aracılığıyla basit duaları defalarca tekrarlayarak nasıl geliştirildiğini anlamak zordur.
English
Tespih nedir? Dua ederken tespih kullanmak uygun mudur?