Soru
Vahiy'deki üç sıkıntı (üç vay) nedir?
Yanıt
Vay, "keder, ıstırap, acı" anlamına gelir; Vahiy'deki üç vay, Tanrı'nın yeryüzünün kötü sakinlerini tövbeye teşvik etmek için onlara bildirdiği son yargıdır (Vahiy 9:20). Üç vay gerçekten de son zamanlarda Mesih Karşıtı'na bağlılık yemini edenler için büyük bir ıstırap ve acı dönemidir.
Vahiy'de 7 sayısı önemlidir ve üç sıkıntı Mesih'in ikinci gelişinden hemen önce yedi yıllık Sıkıntı Dönemi'nin sonuna doğru gelecektir. Sıkıntı Dönemi sırasında Tanrı'nın yargıları, her seferinde bir tane açılan yedi mühür olarak tasvir edilir. Yedinci mühür yedi borazan yargısını ortaya çıkarır. Beşinci, altıncı ve yedinci borazanlar üç bela olarak adlandırılır (Vahiy 8:13).
İlk vay beşinci borazan yargısından sonra ortaya çıkar. Bu vay, akrep gibi sokma yeteneğine sahip çekirgelere benzer bir şey içerir (Vahiy 9:3). Genel olarak bunlar, tanımları nedeniyle ve dumanın içinden geldikleri ve şeytani bir efendileri olduğu için gerçek çekirgeler olarak kabul edilmez (Vahiy 9:3, 7-8, 11). Bu yaratıkların sadece "alınlarında Tanrı'nın mührü" olmayan insanlara zarar vermesine izin verilir (Vahiy 9:4). Tanrı'nın mührünü taşıyanlar 144.000 kişi (Vahiy 7:3-4) ya da muhtemelen o dönemdeki tüm imanlılardır (Efesliler 4:30). Bu şeytani çekirgelerin imansızlara beş ay boyunca (Vahiy 9:5) acı veren iğnelerle eziyet etmelerine izin verilir. Kurbanlar ölümü özleyecek olsalar da (Vahiy 9:6), bu kurtuluş onlara verilmeyecektir.
İkinci vay altıncı borazan yargısından sonra ortaya çıkar. Bu vay, bir sesin "Büyük Fırat nehrinde bağlı olan dört meleği serbest bırakın" (Vahiy 9:14) emriyle başlar. Bu dört melek Şeytan'la birlikte cennetten kovulmuş olan cinlerdir. Tanrı şu anda onları belirlenen zamana kadar hapsetmektedir (Vahiy 9:15; çapraz başvuru Yahuda 1:6; 2 Petrus 2:4). Sayıları iki yüz milyonu bulan bu melekler ve orduları insanlığın üçte birini öldürmek üzere serbest bırakılır (Vahiy 9:15-16).
İkinci vay geçtikten sonra (Vahiy 11:14), gökten gelen "Dünyanın krallığı Rabbimiz'in ve Mesih'inin krallığı oldu" (Vahiy 11:15) duyurusuyla kitapta net bir bölünme olur. Başka bir deyişle, yargının bu son aşaması olacak ve doğruluk yeryüzüne geri getirilecektir.
Üçüncü vay yedinci borazan yargısından sonra ortaya çıkar. Bu keder Yoel 2'de çalınan borazanla paraleldir ve Tanrı'nın tüm dünya için planının tamamlandığına işaret eder. Bu üçüncü vay Tanrı'nın günah üzerindeki yargısının sona erdiğine işaret eder; Vahiy kitabını Mesih'in Krallığının yeryüzünde kurulduğu 19. bölüme kadar kaplar. Bu üçüncü ve son kederin içinde Vahiy 16:1-21'de anlatılan Tanrı'nın gazabının yedi "kasesi" vardır. Bu yargılar dizisi dünya vatandaşlarının şimdiye kadar gördüğü en büyük dehşettir. İsa şöyle demiştir: "O günler kısaltılmamış olsaydı, hiç kimse kurtulamazdı" (Matta 24:22).
English
Vahiy'deki üç sıkıntı (üç vay) nedir?