settings icon
share icon
Soru

Yahudi olmayanların zamanları nelerdir?

Yanıt


Luka 21:24'te İsa, Yeruşalim'in yıkımı ve kendisinin dönüşü de dahil olmak üzere gelecekteki olaylardan söz eder. "Yeruşalim, öteki ulusların dönemleri tamamlanıncaya dek onların ayakları altında çiğnenecektir" der. Benzer bir ifade Romalılar 11:25'te de bulunur: "İsrailliler'den bir bölümünün yüreği, öteki uluslardan kurtulacakların sayısı tamamlanıncaya dek duyarsız kalacaktır." Kutsal Kitap bize "Yahudi olmayanların zamanları" ifadesinin ne anlama geldiğini söylüyor mu?

Eski Antlaşma'da tam olarak bu ifade yer almaz, ancak bu ifadeyle örtüşen referanslar vardır. Hezekiel 30:3, Rab'bin Günü'yle bağlantılı olarak "ulusların yıkım zamanı"na işaret eder. Daniel'in görümler dizisi Yahudi olmayan dünya güçlerini ve onların Tanrı'nın yeryüzü planındaki rollerini ele alır. Nebukadnessar'ın altın, gümüş, tunç, demir ve kilden oluşan görüntüsü (Daniel 2:31-45), Mesih geri dönüp egemenliğini kurana kadar egemen olacak olan birbirini izleyen Yahudi olmayan krallıkları temsil eder. Daniel'in dört canavarla ilgili görümü (Daniel 7:1-27) de aynı şekilde, Mesih gelip sonsuza dek egemenlik sürene kadar bir süre egemenlik sürecek olan dört kraldan ya da ulustan söz eder. Koç ve keçiyle ilgili görüm (Daniel 8:1-26) bu Yahudi olmayan yöneticiler ve egemenlik süreleri hakkında daha fazla ayrıntı verir. Bu bölümlerin her birinde, Yahudi olmayanlar Yahudi halkı da dahil olmak üzere dünya üzerinde bir süreliğine egemenlik kurarlar, ancak Tanrı sonunda hepsini boyunduruk altına alacak ve kendi krallığını sonsuza dek kuracaktır. Her peygamberlik sözü Mesih'in krallığına atıfta bulunarak sona erer, dolayısıyla bu Yahudi olmayan yöneticilerin "zamanları" Nebukadnessar'ın Babil İmparatorluğu ile Mesih'in krallığını kurmak için görkemli dönüşü arasındaki tüm yıllar olacaktır. Şu anda "Yahudi olmayanların zamanında", yani Yahudi olmayanların egemenliği döneminde yaşıyoruz.

Vahiy kitabını incelediğimizde, Mesih'in dönüşüyle sona erecek olan Yahudi olmayanların egemenliği dönemine ilişkin benzer referanslar buluruz. Vahiy 11:2'de Yuhanna, tapınak restore edilmiş olsa bile Yeruşalim'in Yahudi olmayanların egemenliği altında olacağını belirtir. Canavar'ın orduları Vahiy 19:17-19'da, Mesih'in bin yıllık egemenliği başlamadan hemen önce Rab tarafından yok edilir.

Luka 21:24'e tekrar baktığımızda, İsa'nın Yeruşalim'in Yahudi olmayan otoritenin egemenliği altında olduğu bir dönemden bahsettiğini görürüz. Nebukadnessar'ın M.Ö. 588 yılında Yeruşalim'i fethetmesi bu dönemi başlatmış ve günümüze kadar devam etmiştir. Romalılar 11:25 bize Tanrı'nın Yahudi olmayanların dönemindeki amacı hakkında bir ipucu verir: Müjde'nin tüm dünyaya yayılması. Pagan dünya güçlerinin örgütlenmesi ve icatları aslında dünyanın müjdelenmesine yardımcı olmuştur. Örneğin, birinci yüzyılda, Yunanca dilinin yaygın kullanımı ve Roma yolları ağı, uzak diyarlardaki birçok insanın Müjde'yi duymasını sağlamıştır.

Romalılar 11'in bir teması, Yahudi halkı Mesih'i reddettiğinde, Tanrı'yla ilişkinin bereketlerinden geçici olarak mahrum kalmalarıdır. Sonuç olarak, Müjde Yahudi olmayanlara verildi ve onlar da bunu memnuniyetle kabul ettiler. İsrail'in yüreğinin kısmen katılaşması Yahudilerin tek tek kurtulmasını engellemez, ama O'nun planları tamamlanana kadar ulusun Mesih'i Mesih olarak kabul etmesini engeller. Doğru zaman geldiğinde, Tanrı tüm ulusu eski haline getirecek ve "ulusların dönemini" sona erdirerek bir kez daha O'na iman edeceklerdir (Yeşaya 17:7; 62:11-12; Romalılar 11:26).

English



Türkçe anasayfaya dön

Yahudi olmayanların zamanları nelerdir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries