Soru
Mesih'in dönüşünün gerçekten yakın olduğu söylenebilir mi?
Yanıt
Yakın sözcüğü "her an gerçekleşmesi muhtemel; yaklaşan" anlamına gelir. Mesih'in dönüşünün yakınlığından söz ettiğimizde, O'nun her an geri gelebileceğini kastederiz. Kutsal Kitap'taki peygamberlik sözlerinde İsa'nın tekrar gelmesinden önce gerçekleşmesi gereken başka bir şey yoktur. Mesih'in dönüşünün yakınlığı Evanjelikler arasında genel olarak öğretilir, ancak kişinin dispansasyonalizm görüşüne ve göğe alınma ile ilgili Sıkıntı Dönemi'nden önce, Sıkıntı Dönemi'nin ortasında ya da Sıkıntı Dönemi'nden sonra görüşlerine göre anlaşmazlıklar vardır.
İsa hizmeti sırasında defalarca dönüşünden söz etmiş, bu da doğal olarak öğrencilerinin soru sormasına yol açmıştır. Onların sorularından biri, "Bu dediklerin ne zaman olacak?" idi. (Markos 13:4). İsa şöyle yanıt verdi: "O günü ve o saati, ne gökteki melekler, ne de Oğul bilir; Baba'dan başka kimse bilmez. Dikkat edin, uyanık kalın, dua edin. Çünkü o anın ne zaman geleceğini bilemezsiniz" (ayetler 32-33). Eskatolojiyle ilgili her tartışmada Tanrı'nın, planlarının zamanlamasını tam olarak anlamamızı istemediğini hatırlamak önemlidir.
Ancak Kutsal Kitap İsa'nın dönüşünün yakın olduğunu ve bunu sabırsızlıkla beklememiz gerektiğini söyler (Romalılar 8:19-25; 1. Korintliler 1:7; Filipililer 4:5; Yahuda 21). Yakup bizi "Siz de sabredin. Yüreklerinizi güçlendirin. Çünkü Rab'bin gelişi yakındır" diye teşvik eder (Yakup 5:8). Vahiy 1:3 ve 22:10 ayetleri de "zamanın yakın olduğunu" söyler.
İsa öğrencilerine dönüşünü beklemeyi öğretmiştir. "Siz de hazır olun. Çünkü İnsanoğlu beklemediğiniz saatte gelecektir" (Luka 12:40). "Hazır olun" buyruğu yakınlığı ima eder. Yeni Antlaşma boyunca kiliseye hazır olması söylenir (Filipililer 3:20; Titus 2:13; 1. Selanikliler 5:6). Eğer öğrenciler ve ilk kilise Rab'bin gelişini her an bekleyebiliyorlarsa, bizler ne kadar daha büyük bir beklenti içinde olmalıyız?
Bu noktada, Mesih'in ikinci gelişi ile kilisenin göğe alınması arasında bir ayrım yapmakta yarar vardır. Mesih'in düşmanlarını yenip krallığını kuracağı ikinci gelişi, Sıkıntı Dönemi de dahil olmak üzere diğer bazı son zaman olayları gerçekleşene kadar gerçekleşmeyecektir (Matta 24:15-30; Vahiy 6-18. bölümler). Bu nedenle, ikinci geliş yakın değildir. Ancak, pretribülasyonizm görüşüne göre, göğe alınma Sıkıntı Dönemi'nden önce gerçekleşecektir. Göğe alınma her an gerçekleşebilir (1. Selanikliler 4:13-18; 1. Korintliler 15:50-54) ve haklı olarak "yakın" olarak adlandırılabilir.
Kurtuluşumuz "zaman sona ererken açığa çıkarılmaya hazırdır" (1. Petrus 1:5). İsa her an Kendisi için geri dönebilir ve bu olay Vahiy 6-18'de ayrıntılı olarak anlatılan olaylar dizisini harekete geçirecektir. İsa'nın benzetmesindeki beş bilge kız gibi (Matta 25:1-13), biz de hazır olmalıyız. "Bu nedenle uyanık kalın. Çünkü o günü ve o saati bilemezsiniz" (Matta 25:13).
English
Mesih'in dönüşünün gerçekten yakın olduğu söylenebilir mi?