settings icon
share icon
Soru

Vahiy Kitabı’ndaki yedi mühür ve yedi borazan nelerdir?

Yanıt


Yedi mühür (Vahiy 6:1-17, 8:1-5), yedi borazan (Vahiy 8:6-21, 11:15-19) ve yedi kâse (Vahiy 16:1-21), zamanın sonunda Tanrı’dan gelen ve birbirini takip eden üç yargı dizisidir. Son zaman dönemi ilerledikçe yargılar yavaş yavaş daha da şiddetlenip yıkıcı bir hal alır. Yedi mühür, borazan ve kâse birbiriyle bağlantılıdır. Yedinci mühür yedi borazanı tanıtır (Vahiy 8:1-5) ve yedinci borazan da yedi kâseyi tanıtır (Vahiy 11:15-19, 15:1-8).

Yedi mührün ilk dört tanesi mahşerin dört atlısı olarak bilinir. İlk mühür Mesih-karşıtı’nı tanıtır (Vahiy 6:1-2). İkinci mühür büyük bir savaşa neden olur (Vahiy 6:3-4). Yedi mührün üçüncüsü kıtlığa neden olur (Vahiy 6:5-6). Dördüncü mühür salgın hastalık, daha çok kıtlık ve daha çok savaş getirir (Vahiy 6:7-8).

Beşinci mühür, bize zamanın sonunda Mesih’e olan inançlarından ötürü şehit edilecek olanlardan bahseder (Vahiy 6:9-11). Tanrı onların adalet için feryatlarını duyar ve bu adaleti altıncı mührün yanı sıra borazan ve kâse yargılarıyla birlikte getirir. Yedi mührün altıncısı açıldığında büyük bir deprem gerçekleşir ve bu deprem çok büyük bir yıkım getirir, bu depremin yanı sıra sıradışı astronomik fenomenler de oluşur (Vahiy 6:12-14). Bunların gerçekleşmesinden sonra hayatta kalanlar, “Dağlara, kayalara, ‘Üzerimize düşün! Tahtta oturanın yüzünden ve Kuzu'nun gazabından saklayın bizi! Çünkü onların gazabının büyük günü geldi. Buna kim dayanabilir?’” diye feryat etmekte haklıdırlar (Vahiy 6:16-17).

Yedi borazan Vahiy 8:6-21’de tanımlanır. Yedi borazan, yedinci mührün “içeriği”dir (Vahiy 8:1-5). İlk borazan dolu ve ateşe neden olur ve dünyadaki bitkilerin büyük bir kısmını yok eder (Vahiy 8:7). İkinci borazan, okyanuslara düşen ve dünyanın denizlerindeki yaşamın büyük bir kısmını yok eden bir meteora benzeyen bir şeyi getirir (Vahiy 8:8-9). Üçüncü borazan da ikincisine benzer, ancak o okyanuslar yerine dünyanın gölleri ve nehirlerini etkiler (Vahiy 8:10-11).

Yedi borazanın dördüncüsü güneş ve ayın kararmasına neden olur (Vahiy 8:12). Beşinci borazan, insanlara saldırıp onlara işkence eden “şeytani çekirgeler”den oluşan bir belâya neden olur (Vahiy 9:1-11). Altıncı borazan, insanların üçte birini öldüren şeytani bir orduyu salıverir (Vahiy 9:12-21). Yedinci borazan, Tanrı’nın gazabının yedi kâsesini taşıyan yedi meleği çağırır (Vahiy 11:15-19, 15:1-8).

Yedi kâse yargısı Vahiy 16:1-21’de tanımlanır. Yedi kâse yargısı yedinci borazanla çağrılır. İlk kâse insanların üzerinde acı veren çıbanların çıkmasına neden olur (Vahiy 16:2). İkinci kâse denizlerdeki bütün canlıların ölümüne neden olur (Vahiy 16:3). Üçüncü kâse nehirlerdeki suların kana dönüşmesine neden olur (Vahiy 16:4-7). Yedi kâsenin dördüncüsü güneşin ısısının artıp insanlara büyük acı vermesine neden olur (Vahiy 16:8-9). Beşinci kâse büyük bir karanlığa ve birinci kâsenin çıbanlarının yoğunlaşmasına neden olur (Vahiy 16:10-11). Altıncı kâse Fırat Nehri’nin kurumasına ve Mesih-karşıtı’nın ordularının Armageddon Savaşı için toplanmalarına neden olur (Vahiy 16:12-14). Yedinci kâse çok yıkıcı bir depreme ve bunun ardından da dev dolulara neden olur (Vahiy 16:15-21).

Vahiy 16:5-7 Tanrı hakkında şöyle bildirir: “Var olan, var olmuş olan kutsal Tanrı! Bu yargılarında adilsin. Kutsalların ve peygamberlerin kanını döktükleri için, içecek olarak sen de onlara kan verdin. Bunu hak ettiler.” Sunaktan gelen bir sesin, ‘Evet, Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı, yargıların doğru ve adildir’ dediğini işittim.”

English



Türkçe anasayfaya dön

Vahiy Kitabı’ndaki yedi mühür ve yedi borazan nelerdir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries