Soru
Vahiy'deki yedi tas nedir?
Yanıt
Yedi tas Sıkıntı Dönemi'nin son yargılarıdır. Bunlar dünyanın şimdiye kadar gördüğü en şiddetli yargılar olacaktır. Yedi tas Vahiy 16:1-21'de tanımlanır ve burada özellikle "Tanrı'nın gazabının yedi tası" olarak adlandırılır (ayet 1). Mesih Karşıtı'nın yönetimi altında insanların kötülüğü doruk noktasına ulaşmış ve Tanrı'nın günaha karşı gazabıyla karşılaşmıştır. Yedi tas yargısı yedinci borazan tarafından çağrılır.
İlk tas. İlk melek ilk tası yeryüzüne döker ve "canavarın işaretini taşıyıp heykeline tapanların üzerinde acı veren iğrenç yaralar" oluşur (Vahiy 16:2). Bu bela kendilerini Mesih Karşıtı'na adamış olanları hedef almaktadır; sıkıntı içindeki kutsallar bu yaralardan etkilenmeyecektir.
İkinci tas. İkinci tas denizin üzerine dökülür ve suyu "Deniz ölü kanına benzer kana dönüştü, içindeki bütün canlılar" ölür (Vahiy 16:3). Deniz yaşamının üçte biri ikinci borazanın çalınmasıyla zaten yok olmuştu (Vahiy 8:9) ve şimdi deniz yaşamının geri kalanı da yok olmuştur. Okyanuslar ölmüştür.
Üçüncü tas. Tanrı'nın gazabının üçüncü tası döküldüğünde, ırmaklar ve tatlı su kaynakları da kana dönüşür (Vahiy 16:4-5).
"Sulardan sorumlu meleğin şöyle dediğini işittim:
'Var olan, var olmuş olan kutsal Tanrı!
Bu yargılarında adilsin.
6Kutsalların ve peygamberlerin kanını döktükleri için,
İçecek olarak sen de onlara kan verdin.
Bunu hak ettiler'" (ayetler 5-6).
Cennetteki sunak yanıt verir,
"Evet, Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı,
Yargıların doğru ve adildir" (ayet 7).
Dördüncü tas. Dördüncü melek tasını güneşin üzerine döker, "güneşe insanları yakma gücü" verilir. "İnsanlar korkunç bir ısıyla" kavrulurlar (Vahiy 16:8-9). Günahlarından tövbe etmek yerine, dünyanın kötü sakinleri "Tövbe edip bu belalara egemen olan Tanrı'yı yücelteceklerine, O'nun adına" küfrederler (ayet 9).
Beşinci tas. Yedi tastan beşincisi canavarın krallığının büyük bir karanlığa gömülmesine neden olur. Kötülerin acı ve ıstırabı yoğunlaşır, öyle ki insanlar acı içinde dillerini kemirirler (Vahiy 16:10-11). Yine de Mesih Karşıtı'nın izleyicileri "yaptıklarından tövbe" etmezler (ayet 11).
Altıncı tas. Altıncı melek yargı tasını Fırat Nehri'nin üzerine döker. Bu nehir, Doğu'nun krallarının kendi yıkımlarına doğru yol almalarına hazırlık olarak kurutulur (Vahiy 16:12). Yuhanna daha sonra Şeytan'ın, Mesih Karşıtı'nın ve sahte peygamberin ağzından çıkan "kurbağaya benzeyen" üç kötü ruh görür (ayet 13). Bu cinler mucizeler yapar ve yeryüzünün krallarını kandırarak onları Rab'bin Günü'ndeki son savaşa toplarlar (ayet 14). Şeytani etki altında, "krallar İbranice'de Armagedon olarak adlandırılan yerde bir araya gelirler" (ayet 16).
Yedinci tas. Yedinci tas atmosfere boşaltılır. Gökten yüksek bir ses, "Tamam!" der. (Vahiy 16:17). Yedinci tas şimşek çakmasına ve o kadar şiddetli bir depreme neden olur ki, ayet böyle anlatır: "O anda şimşekler çaktı, uğultular, gök gürlemeleri işitildi. Öyle büyük bir deprem oldu ki, yeryüzünde insan oldu olalı bu kadar büyük bir deprem olmamıştı" (ayet 18). Yeruşalim üç parçaya bölünür ve dünya kentleri yıkılır (ayet 19). Adalar sular altında kalır ve dağlar yok olur (ayet 20). "İnsanların üzerine gökten tanesi yaklaşık kırk kilo ağırlığında iri dolu" yağar (21. ayet). "Dolu belası öyle korkunçtu ki, insanlar bu yüzden Tanrı'ya" küfrederler (ayet 21).
Yedi tas yargısında görevli meleklerden biri Yuhanna'ya Büyük Babil'in akıbetini gösterir (Vahiy 17), çünkü Tanrı "peygamberlerin, Tanrı'nın kutsal halkının, yeryüzünde öldürülen herkesin kanının" öcünü almaktadır (Vahiy 18:24). Dünya Babil'in düşüşüne yas tutar (bölüm 18), ama gökler sevinir (bölüm 19). İsa Mesih daha sonra Armagedon'da Mesih Karşıtı'nın ordularını yenmek (Vahiy 19:11-21) ve yeryüzünde Kendi krallığını kurmak (Vahiy 20:1-6) için görkemle geri döner.
English
Vahiy'deki yedi tas nedir?