Soru
Yoğun dua nedir?
Yanıt
1990’lardan beri, Hristiyanlığın çeşitli kesimlerinde mistisizme ya da Hristiyan tasavvufuna daha fazla odaklanılmaktadır. Ezoterik sınırlara dayanan bu mistik deneyimler, "gerçek inanç" ile "hissedilen inanç" arasındaki ayrımı genişletmekte ve sağlam Kutsal Kitap öğretisinin yerini duygulara dayalı tepkilerin alması tehdidinde bulunmaktadır. Yoğun dua böyle bir mistik faaliyettir. Tanrı'nın huzurunda dinlenmek olarak tanımlanır. Bu, oturarak ya da uzanarak bazı yumuşak tapınma şarkıları çalarak ve uzun bir süre boyunca kısa, basit dualar ederek, ancak bunun dışında zihninizi diğer düşüncelerden uzak tutarak gerçekleştirilir. Teninizde bir karıncalanma, sıcak ya da soğuk hissi, hatta vücudunuzda esen hafif bir rüzgâr gibi bir tür tezahür yoluyla Tanrı'nın varlığını hissettiğiniz noktada, bu varlığı içinize "işletmeniz" gerekir.
Bu bazılarına biraz tuhaf gelse de hemen kötü bir şey olarak algılanmamalıdır. Bununla birlikte, yaşamdaki deneyimlerimizi ölçtüğümüz kural, Kutsal Kitap'tır (2. Timoteos 3:16-17) ve yoğun dua buna göre incelendiğinde, Kutsal Kitap desteği açısından yetersiz olduğunu görürüz. Kutsal Kitap'ın hiçbir yerinde yoğun duanın izlediği bir dua modeli bulunamaz.
Dua, Kutsal Kitap'taki en basit şekliyle, Rab'bin adına yakarmaktır (Yaratılış 4:26) ve Kutsal Yazılar'da bulunduğu her örnekte Tanrı'yla iletişim kurmayı tanımlar. Yoğun dua bu şekilde başlar, ancak hızla trans benzeri meditatif bir duruma dönüşür. İşte o zaman yoğun dua, Kutsal Kitap'a uygun olmaktan çıkar ve daha çok bir New Age [Yeni Çağ] uygulaması ya da Hinduizm'e bağlı birinin katılacağı bir şey haline gelir.
Tanrı'nın varlığını deneyimlemenin güçlü ve hayat değiştirici olabileceği inkâr edilemez. Kutsal Kitap'a göre hatalı olan şey, yoğun duanın amacı değil, yöntemidir. Yoğun dua, mistik egzersizler aracılığıyla Tanrı'nın varlığını arayarak ruhani bir deneyim elde etmeye odaklanır. Bu yönüyle "tefekkür duası" ve tefekkür ruhaniliğine benzer, ki bunlar da Kutsal Kitap'a aynı derecede aykırıdır. Kutsal Kitap'a uygun dua Tanrı'yla O'nun isteğini düşünerek konuşmaktır (1Yu.5:14). Kutsal Kitap'a göre dua eden bir imanlı, Tanrı'nın varlığının her zaman kendisiyle birlikte olduğunu zaten anlar (Mezmur 139:7; Matta 28:20; 1. Korintliler 6:19; 1. Selanikliler 4:8; 2. Timoteos 1:14) ve bunu kanıtlamak için herhangi bir fiziksel his yaşamasına gerek yoktur.
English
Yoğun dua nedir?