settings icon
share icon
Запитання

Що таке християнський гностицизм?

Відповідь


Насправді християнського гностицизму не існує, тому що істинне християнство та гностицизм є взаємовиключними системами вірувань. Принципи гностицизму суперечать тому, що значить бути християнином. Тому, хоча деякі форми гностицизму можуть називати себе християнськими, насправді вони не мають абсолютно нічого спільного з християнством.

Гностицизм був, імовірно, найнебезпечнішою єрессю, що загрожувала Ранній Церкві протягом перших трьох століть. Під впливом таких філософів як Платон гностицизм базувався на двох помилкових передумовах. По-перше, він підтримував дуалізм щодо духу та матерії. Гностики стверджують, що матерія є злом, а дух – добром. Виходячи з цієї передумови, гностики переконані, що все, що відбувається в тілі, навіть найтяжчі гріхи, неважливе, тому що реальне життя існує лише в духовному світі.

По-друге, гностики стверджують, що володіють вищими знаннями, вищою істиною, відомими лише обмеженому колу (гностицизм походить від грецького слова «гнозис», що означає «знання») – не з Біблії, а набутими на якомусь вищому містичному рівні. Гностики вважають себе привілейованим класом, вищим за всіх інших у своєму більш глибокому пізнанні Бога.

Аби відкинути ідею про будь-яку сумісність між християнством і гностицизмом, достатньо лише порівняти їх вчення щодо основних доктрин віри. Стосовно спасіння гностицизм навчає, що воно досягається за допомогою отримання божественних знань, які звільняють людину від ілюзій темряви. Гностики, стверджуючи, що слідують за Ісусом Христом і Його вченням, суперечать цьому на кожному кроці. Ісус нічого не говорив про спасіння через знання, а лише через віру в Нього, як у Спасителя від гріха. «Адже ви спасенні благодаттю через віру, і це не від вас, це Божий дар, не від діл, щоб ніхто не хвалився» (Ефесянам 2:8–9). Більше того, Христос робить порятунок безоплатним і доступним для кожного (Івана 3:16), а не лише для обраних, які отримали особливе одкровення.

Християнство стверджує, що існує лише одне джерело істини – Біблія – натхненне, непогрішне Слово живого Бога, єдине незаперечне мірило віри та життя (Івана 17:17; 2 Тимофію 3:15–17; Євреям 4:12). Вона є Божественним одкровенням для людства і не містить людських домислів, ідей, вигадок чи поглядів. Гностики, з іншого боку, використовують різноманітні ранні єретичні писання, відомі як гностичні Євангелія, – колекцію підробок, які, за їхніми твердженнями, є «втраченими книгами Біблії». На щастя, більшість отців Ранньої Церкви були одностайні у визнанні цих гностичних писань шахрайськими фальшивками, що підтримують псевдовчення про Ісуса Христа, спасіння, про Бога та інші найважливіші християнські істини. Існує незліченна кількість протиріч між гностичними «євангеліями» та Біблією. Навіть коли так звані християнські гностики цитують Біблію, вони переписують вірші або їх частини згідно зі своєю філософією, що суворо заборонено у Святому Письмі (Второзаконня 4:2; 12:32; Притчі 30:6; Об’явлення 22:18–19).

Особа Ісуса Христа є ще однією сферою, де християнство та гностицизм різко розходяться. Гностики вважають, що фізичне тіло Ісуса не було реальним, а лише «здавалося» фізичним, і що Його Дух зійшов на Нього під час хрещення, але залишив перед розп’яттям. Такі погляди знищують не тільки істинну людську сутність Ісуса, але й зміст викуплення, тому що Ісус не тільки мав бути істинним Богом, але й справжньою (фізично реальною) людиною, яка дійсно постраждала та померла на хресті для того, щоб стати замісною жертвою за гріх (Євреям 2:14–17). Біблійний погляд на Ісуса підтверджує його повну людську сутність, а також Його цілковиту божественність.

Гностицизм заснований на містичному, інтуїтивному, суб’єктивному та емоційному підході до істини, що зовсім не є новим. Це надзвичайно стародавній підхід, що бере початок в Едемському саду, де сатана піддав сумніву Бога і Його слова, переконавши Адама та Єву відкинути їх і прийняти обман. Він робить це ж і сьогодні – «ходить і ричить, мов лев, шукаючи, кого б поглинути» (1 Петра 5:8). Він досі ставить Бога та Біблію під сумнів і ловить у свої тенета наївних і необізнаних або тих, хто шукає особисте одкровення, щоб відчути себе особливим, унікальним, вищим за інших. Наслідуймо апостола Павла, який сказав: «Усе досліджуйте і доброго держіться» (1 Солунянам 5:21), – ми це й робимо, порівнюючи все зі Словом Божим, єдиною Істиною.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке християнський гностицизм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries