settings icon
share icon
Запитання

Чи повинні християни дотримуватися старозавітного закону?

Відповідь


Ключ до розуміння цього питання полягає в тому, що старозавітний закон був даний ізраїльській нації, а не християнам. Деякі закони були дані, щоб навчити ізраїльтян підкорятися та задовольняти Бога (наприклад, Десять Заповідей), інші – щоби показували їм, як поклонятися Богові (система жертвоприношень), а ще інші – аби просто відрізняти ізраїльтян від інших націй (правила щодо їжі та одягу). Жодний зі старозавітних законів не стосується нас сьогодні. Коли Ісус помер на хресті, Він поклав кінець старозавітному закону (Римлян 10:4; Галат 3:23-25; Ефесян 2:15).

Замість цього ми перебуваємо під законом Христа (Галат 6:2), який звучить так: «Любитимеш Господа Бога свого всім своїм серцем, і всією своєю душею, і всією своєю думкою! Це – перша і найбільша заповідь. Друга – подібна до неї: Любитимеш свого ближнього, як самого себе! На цих двох заповідях тримається увесь Закон і Пророки» (Матвія 22:37-40). Якщо ми будемо дотримуватися цих двох аспектів, то виконуватимемо все, що Христос очікує від нас. «Бо це любов до Бога – дотримуватися Його заповідей! А Його заповіді не тяжкі» (1 Івана 5:3). Фактично, Десять Заповідей навіть не стосуються християн. Тим не менше, дев’ять із Десяти Заповідей повторюються у Новому Завіті (всі, крім заповіді дотримуватися суботній день). Без сумніву, якщо ми любимо Бога, то не будемо поклонятися іншим богам чи ідолам. Якщо ми любимо своїх ближніх, то не будемо вбивати їх, обманювати, чинити перелюб чи пожадати того, що належить їм. Отже, ми не підлягаємо жодним вимогам старозавітного закону. Ми маємо любити Бога і любити наших ближніх, і якщо будемо вірно притримуватися цих двох речей, усе інше встане на своє місце.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи повинні християни дотримуватися старозавітного закону?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries