settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог допускає стихійні лиха – землетруси, урагани та цунамі?

Відповідь


Чому Бог допускає землетруси, урагани, цунамі, тайфуни, зсуви та інші стихійні лиха? Руйнівні цунамі в Азії 2004 і 2011 років, ураган «Катріна» у південно-східній частині Сполучених Штатів Америки в 2005-му, зсуви на Філіппінах у 2006-му, землетрус на Гаїті в 2010-му змусили багатьох людей засумніватися у Божій доброті. Сумно, що стихійні лиха часто називаються ділами Бога, проте рідко хто дякує Йому за благополучні роки, десятиріччя або навіть століття. Бог створив увесь всесвіт і закони природи (Буття 1:1). Більшість стихійних лих є наслідками цих законів. Урагани, тайфуни та смерчі є результатами різних погодних явищ. Землетруси відбуваються в результаті змін земної кори. Цунамі викликані підводними землетрусами.

Біблія проголошує, що Ісус Христос має владу над усією природою (Колосянам 1:16–17). Чи може Бог відвертати стихійні лиха? Без сумніву! Чи впливає Він іноді на погоду? Так, як ми можемо дізнатися з книги Повторення Закону 11:17 та Послання Якова 5:17. У книзі Числа 16:30–34 також повідомляється, що іноді Бог викликає стихійні лиха як покарання за гріх. Книга Об’явлення описує багато подій, які можна однозначно назвати стихійними лихами (Об’явлення, розділи 6, 8 і 16). Чи є кожне стихійне лихо покаранням від Бога? Категорично ні!

Так само, як Бог дозволяє злим людям робити погані вчинки, Він дозволяє нашій планеті продемонструвати наслідки гріха в творінні. Римлянам 8:19–21 говорить нам: «Усе творіння з надією очікує з’явлення Божих синів (воно не виконує свого призначення не з власної провини, а тому що така була воля Бога) з надією, що саме творіння буде визволене від рабства тління – для свободи слави дітей Божих» (сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Гріхопадіння людства вплинуло на все, у тому числі і на світ, в якому ми живемо. Гріх є кінцевою причиною стихійних лих, так само як і смерті, хвороб і страждань.

Ми можемо зрозуміти, чому відбуваються стихійні лиха. Але ми не розуміємо, чому Бог дозволяє їм відбуватися. Чому Бог дозволив загинути 225 тисячам осіб в Азії? Чому Бог дозволив урагану «Катріна» зруйнувати оселі сотень тисяч людей? Такі події підривають нашу впевненість у цьому житті та змушують замислюватися над вічним. Зазвичай після таких трагедій церкви переповнюються людьми, які починають усвідомлювати, наскільки крихким є їхнє життя та як вони можуть втратити його в одну мить. Ми знаємо, що Бог добрий! Під час стихійних лих відбувалося багато чудес, які відвернули ще більшу кількість загиблих. Стихійні лиха змушують мільйони людей переглядати свої життєві пріоритети. Сотні мільйонів доларів спрямовуються на допомогу постраждалим. Християнські організації мають можливість допомогти, послужити, молитися і навернути людей до віри у Христа! Бог може і дарує добро навіть у найстрашніших трагедіях (Римлянам 8:28).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог допускає стихійні лиха – землетруси, урагани та цунамі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries