settings icon
share icon
Запитання

Чи був Ісус у пеклі між Своєю смертю і воскресінням?

Відповідь


Чи перебувала душа Ісуса в пеклі протягом відрізку часу між Його смертю і воскресінням? Стосовно цього питання існує чимало суперечок. Ця думка походить від апостольського вчення, що стверджує: «Він зійшов у пекло». Існує ще декілька біблійних віршів, які, в залежності від перекладу, описують Ісуса, Який сходив у «пекло». Досліджуючи це питання, важливо, перш за все, розуміти, що саме Біблія говорить про «царство мертвих».

У древньоєврейському оригіналі слово, яке використовується для опису царства мертвих, звучить як «шеол». Воно означає «місце мертвих» чи «місце померлих душ/духів». Грецьке слово, яке використовується у Новому Заповіті щодо пекла, звучить «гадес», і також означає «місце мертвих». Відповідно до інших новозавітних текстів, гадес/шеол – це тимчасове місце, де душі перебувають в очікуванні остаточного воскресіння і суду. Відкриття 20:11-15 чітко розмежовує ці два поняття – «пекло» і «гадес». Пекло (озеро вогняне) є постійним і кінцевим місцем суду грішників, у той час як гадес є місцем тимчасового перебування. Тому, ні – Ісус не був у «пеклі», тому що це місце з’явиться у майбутньому, після остаточного Божого суду (Відкриття 20:11-15).

Шеол/гадес розділений на дві частини (Матвія 11:23; 16:18; Луки 10:15; 16:23, Дії 2:27-31), відведені для спасенних і грішників. Місце перебування спасенних називається «Раєм» чи «лоном Авраамовим». Частини спасенних і нечестивих душ розділені «великою прірвою» (Луки 16:26). Коли Ісус вознісся на Небо, Він забрав людей, які жили у Раю (віруючих), зі Собою (Ефесянам 4:8-10). Грішники залишились у тому ж місці шеолу. Всі померлі невіруючі направляються туди для очікування свого остаточного вироку в майбутньому. Чи був Ісус у шеолі/гадесі? Так, відповідно до текстів у Ефесянам 4:8-10 і 1 Петра 3:18-20.

Деяке збентеження виникає через такі тексти, де слово, яке в оригіналі має значення «шеол» або «могила», у деяких перекладах Біблії передається як «пекло» (наприклад, Псалом 16:10-11 у російському Синодальному перекладі). Ісус сказав грабіжнику, що висів біля Нього на хресті: «ти будеш зо Мною сьогодні в раю!» (Луки 23:43). Його тіло перебувало у могилі, а Його душа відправилась у відділення шеолу/гадесу для спасенних. Після цього Він забрав із Раю всіх померлих праведників на Небеса. На жаль, перекладачі багатьох перекладів Біблії непослідовні або ж помиляються при перекладі єврейських чи грецьких слів, що означають «шеол», «гадес» і «пекло».

Дехто вважає, що Ісус був у «пеклі» чи у частині шеолу/гадесу, що відведена для грішників, щоб нести подальше покарання за наші гріхи. Ця ідея абсолютно не відповідає Біблії! Його смерть на хресті і Його страждання за нас були достатніми, щоб забезпечити наше спасіння. Пролита Ним кров здійснила наше очищення від гріха (1 Івана 1:7-9). Висячи там, на хресті, Він прийняв на Себе тягар гріхів усього людства. 2 Коринтянам 5:21 свідчить: «Бо того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім!». Цей тягар гріха, покладений на Ісуса на хресті, допомагає нам зрозуміти Його боротьбу у Гетсиманському саду.

Висячи на хресті, Ісус вигукнув: «Боже Мій, Боже Мій, – нащо Мене Ти покинув?» (Марка 15:34), коли із-за гріхів, що вилились на Нього, Він опинився відділеним від Отця. Випускаючи дух, Він промовив: «Отче! У руки Твої передаю дух Мій». Він поніс ці страждання замість нас, після чого Його душа/дух відправились у райську частину гадесу. Він не був у пеклі, так як Його страждання закінчились у момент Його смерті. Плата за гріх була сплачена сповна. У той час Він очікував на воскресіння Свого тіла і на Своє славне вознесіння. Отже, чи був Ісус у пеклі? Ні. Чи був Він у шеолі/гадесі? Так.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи був Ісус у пеклі між Своєю смертю і воскресінням?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries