settings icon
share icon
Запитання

Чи були в Ісуса брати та сестри?

Відповідь


У деяких місцях Біблії згадано про братів Ісуса. В Євангеліях від Матвія (12:46), від Луки (8:19) і Марка (3:31) сказано, що мати та брати Ісуса прийшли до Нього. Біблія повідомляє нам про те, що в Христа було чотири брати: Яків, Йосип, Симон і Юда (Матвія 13:55). Окрім цього, Святе Письмо говорить нам, що в Нього були і сестри, але їхніх імен ми не знаємо (Матвія 13:56). В Євангелії від Івана 7:1–10 згадується, що його брати пішли на свято, а Ісус залишився позаду. У Діях Апостолів 1:14 говориться про те, що Його брати та мати молилися з учнями. Далі, в Посланні до Галатів 1:19, ідеться про те, що Яків був братом Ісуса. Очевидним висновком із цих уривків буде те, що Ісус мав кровних братів і сестер.

Дехто стверджує, що ці люди були двоюрідними братами та сестрами. Тим не менше, у кожному згаданому випадку вживається конкретне грецьке слово, що означає «брат». Хоча це слово може стосуватися й інших родичів, його звичним і буквальним значенням є «рідний брат». У грецькій мові є окреме слово для позначення двоюрідного споріднення, проте воно не використовується. Крім того, якби вони були двоюрідними братами Ісуса, то чому так часто згадується, що вони перебували разом із Марією, матір’ю Ісуса? У контексті наведених місць немає навіть натяку на щось інше, ніж буквальне кровне споріднення по лінії одного з батьків.

Інший аргумент полягає в тому, що брати та сестри Ісуса були дітьми Йосипа від попереднього шлюбу. Теорія про те, що він був значно старшим за Марію, раніше перебував у шлюбі, мав кількох дітей, а згодом овдовів – не має біблійного підтвердження. У Біблії немає жодного натяку на те, що Йосиф був у шлюбі або мав дітей, перш ніж одружитися з Марією. Якби в нього було, принаймні, шість дітей до шлюбу з Марією, то чому ж про них не згадується в історії про їхню подорож у Віфлеєм (Луки 2:4–7) чи у Єгипет (Матвія 2:13–15), або ж під час повернення до Назарету (Матвія 2:20–23)?

Не існує біблійних підстав вважати, що ці брати та сестри не були кровними дітьми Йосипа та Марії. Ті, хто відкидають ідею про те, що Ісус мав братів і сестер, ґрунтуються не на Святому Письмі, а на упередженій концепції про постійну невинність Марії, яка не відповідає Біблії: «І не пізнав її, аж поки вона не народила Сина свого [первонародженого], і дав Йому ім’я Ісус» (Матвія 1:25, сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ісус мав братів і сестер, які були дітьми Йосифа та Марії. Це є чітким та однозначним вченням Божого Слова.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи були в Ісуса брати та сестри?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries