settings icon
share icon
Запитання

Що таке агностицизм?

Відповідь


Агностицизм – це теорія, яка стверджує, що існування Бога не може бути ні доведене, ні спростоване. «Агностика» визначається як «відсутність знань». Фактично, агностицизм – це більш інтелектуально чесна форма атеїзму, адже атеїсти стверджують, що Бога не існує, і для них це неспростовний факт. Агностики ж, у свою чергу, вважають, що існування Бога не може бути доведене, чи спростоване, тому ми не можемо знати, існує Він чи ні. У цьому агностики, звичайно ж, праві. Існування Бога не може бути емпірично підтверджене, ані заперечене.

Біблія стверджує, що ми повинні приймати існування Бога «на віру». Послання до Євреїв 11:6 говорить: «Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду». Бог є дух (Івана 4:24), тому Його не можна побачити чи відчути. До тих пір, поки Господь Сам не вирішить показати Себе, Він буде непомітним для нас у фізичному плані (Римлянам 1:20). Окрім цього, Біблія говорить, що існування Бога чітко помітне у всесвіті (Псалом 18:1-4), відчутне у природі (Римлянам 1:18-22) і отримує підтвердження у наших серцях (Еклезіаст 3:11).

Фактично, агностицизм просто не бажає приймати рішення ні за, ні проти існування Бога. Така позиція дозволяє оминути основні «камені спотикання». Теїсти вірять у те, що Бог існує. Атеїсти стверджують, що Бога немає. А агностики кажуть, що нам не слід ні вірити, ні не вірити в Бога, оскільки ні те, ні інше, у будь-якому випадку, довести неможливо.

Давайте відкинемо незаперечну очевидність існування Бога. Якщо ми поставимо доктрини теїзму й атеїзму/агностицизму на один рівень, то в яку з них буде більше змісту повірити, хоча би в плані життя після смерті? У випадку, якщо Бога не існує, то теїсти, як й атеїсти/агностики, припинять своє існування відразу ж після смерті. А ось якщо Господь насправді існує, то атеїстам й агностикам після смерті доведеться звітувати перед Ним. Враховуючи хоча би цю перспективу, стає очевидним, що все ж краще бути теїстом, аніж навпаки. Якщо жодна з позицій не може бути доведена чи спростована, чи не розумніше буде докласти всіх зусиль до того, аби повірити у те, що передбачає більш бажаний кінцевий результат з позиції безмежності і вічності?

Сумніватися природно. У цьому світі так багато незрозумілого для нас. Часто люди сумніваються в існуванні Бога лише через те, що не можуть зрозуміти або погодитися з тим, що Він робить. Нам як обмеженим людським істотам не слід прагнути до розуміння Божої безмежності. Послання до Римлян 11:33-34 проголошує: «О глибино багатства, і премудрості, і знання Божого! Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його! Бо хто розум Господній пізнав? Або хто дорадник Йому?». Ми повинні покладатися на Бога і на Його шляхи лише своєю вірою. Бог готовий – більше того – Він бажає показати Себе дивовижним чином тим, хто повірить у Нього. Повторення Закону 4:29 говорить: «Та коли ви будете шукати звідти Господа, Бога свого, то знайдете, якщо будете шукати Його всім серцем своїм та всією душею своєю».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке агностицизм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries