settings icon
share icon
Запитання

Що таке теологія визволення темношкірих?

Відповідь


Теологія визволення темношкірих – це відгалуження південноамериканської теології визволення, яка багато в чому є гуманістичною та намагається застосувати християнське богослов’я до тяжкого становища незабезпечених верств населення. Теологія визволення темношкірих зосереджена на африканцях у цілому й афроамериканцях зокрема, з метою звільнення їх від усіх видів залежності та несправедливості – реальних чи уявних, соціальних, політичних, економічних або релігійних.

Мета цієї теології: «зробити християнство реальним для темношкірих». Головним її недоліком є сама її сутність. Вона зосереджується на звільненні від соціальної нерівності тут і зараз, а не в житті після смерті. Ісус навчав протилежному: «Моє Царство не із світу цього» (Івана 18:36). Чи поводилися з темношкірими/африканцями, а особливо з афроамериканцями, погано, несправедливо й нечесно в сучасній історії? Так, безперечно! Чи є одним із завдань Євангелія покласти край расизму, дискримінації, упередженням і нерівності? Знову, так (Галатам 3:28)! Чи є визволення від соціальної несправедливості головним принципом Євангелія? Ні.

Євангельська звістка полягає в наступному: ми всі заражені гріхом (Римлянам 3:23) і заслуговуємо на вічне відлучення від Бога (Римлянам 6:23). Ісус помер на хресті, прийнявши покарання, призначене нам (1 Коринтянам 5:7; 1 Івана 2:2), забезпечивши цим наше спасіння. Потім Він воскрес, демонструючи, що Його смерть насправді була достатньою платнею за наші гріхи (1 Коринтянам 15:1-4). Якщо ми повіримо в Ісуса як Спасителя, то всі наші провини будуть прощені і ми отримаємо доступ до раю після смерті (Івана 3:16). У цьому полягає звістка Євангелія і це має бути в центрі нашої уваги. Це – ліки від епідемії гріха, що вразила людство.

Коли людина приймає Ісуса як свого Спасителя, то стає новим творінням (2 Коринтянам 5:17), і Святий Дух, що перебуває в ній, починає процес, який сприяє її відповідності образу Христа (Римлянам 12:1-2). Лише шляхом такої духовної трансформації можна насправді подолати. Теологія визволення темношкірих приречена на невдачу, тому що бореться із симптомами, не звертаючи уваги на саме захворювання. Гріх – це хвороба, а расизм є лише одним із багатьох її проявів. Євангеліє сповіщає про викупну жертву Ісуса за наші гріхи й спасіння, доступне через віру. Кінець расизму може прийти в результаті істинного прийняття людьми Ісуса як свого Спасителя, але в самому Євангелії про расизм конкретно не йдеться.

Через надмірну увагу до расових проблем, негативним наслідком теології визволення темношкірих є те, що вона розділяє християнські громади за расовою ознакою, а це цілковито суперечить Біблії. Христос прийшов на землю, щоб об’єднати всіх, хто вірить у Нього, в єдину всесвітню Церкву, Його тіло, головою якого є Він Сам (Ефесянам 1:22-23). Члени Тіла Христового мають спільний зв’язок з усіма іншими християнами, незалежно від кольору, раси чи національності. «Та Бог змішав тіло ... щоб поділення в тілі не було, а щоб члени однаково дбали один про одного» (1 Коринтянам 12:24-25). Нам слід мати єдине мислення, володіючи мудрістю Христовою, і переслідувати єдину мету – прославляти Бога. Ми маємо виконувати вказівку Христа – йти по всьому світу й розповідати про Нього іншим, проповідуючи радісну звістку Євангелія, а також навчати дотриманню Його заповідей (Матвія 28:19-20). Ісус нагадує нам про дві найбільші з них: любити Господа та любити інших людей, як самих себе, незалежно від раси (Матвія 22:36-40).
English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке теологія визволення темношкірих?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries