settings icon
share icon
Запитання

Що таке благословення за Біблією?

Відповідь


У Біблії є кілька слів, які зазвичай перекладаються як "благословення" або "благословити". Єврейським словом, яке найчастіше перекладається як "благословення", є barak (барак), що може означати похвалу, заохочення, або вітання, і навіть використовується для вираження прокльону. Буття 1:22 - це перший випадок, коли Бог благословив морських тварин і птахів, сказавши їм плодитися і розмножуватися на землі. Так само, у вірші 28, Бог дав подібне благословення Адаму і Єві, додавши, що вони повинні здійснювати панування над створінням. Коли Бог покликав Аврама йти до Обітованої Землі (Буття 12:1-3), Він пообіцяв благословити його, зробити його ім'я великим, а через нього благословити всі сім'ї землі. Благословення тут явно асоціюється зі щастям і добробутом, як для Аврама, так і для інших. У Бутті 22:16-18 Бог знову благословляє Аврама і додає, що благословення пов'язане з його слухняністю Божим заповідям.

Бог не єдиний, хто виголошує благословення. Коли Ревека покинула свою сім'ю, аби стати дружиною Ісаака (Буття 24:60), її родина благословила її, сказавши: "Сестро наша! Стань же матір’ю мільйонів. І нехай твої нащадки посядуть міста ворогів своїх!" Коли Ісаак був готовий померти, він промовив це благословення своєму синові Якову: "Хай Бог пошле тобі небесної роси, родючості твоїм угіддям, буде в тебе вдосталь збіжжя і вина. Нехай тобі народи служать, народи хай схиляються перед тобою. Будь же правителем над братами своїми. Нехай сини матері твоєї схиляються перед тобою. Хай буде проклятий той, хто тебе проклинає, і благословенний той, хто тебе благословляє." (Буття 27:28-29).

Іншим Єврейським словом, що означає благословення, є esher (ашер), що також перекладається як "щастя". У книзі Йова 5:17 сказано: "Тож є благословенною людина, яку сам Бог повчає, що настанови Всемогутнього не відкидає." Це благословення пов'язане з усвідомленням того, що Бог працює над тим, щоб направити нас на правильний шлях. Боже покарання насправді є проявом Його любові до нас, подібно до того, як батько дисциплінує дитину, яка бавиться посеред вулиці. Псалом 1:1-3 розвиває цю тему далі, коли говорить: "Блажен той чоловік, який не слідує зловмисників порадам. Щасливий той, хто не звернув на шлях гріха. Блаженний, хто не оселився в домі богохульців, які глузують з Бога. Натомість утішається вченням Господнім. Над ним міркує день і ніч. Він буде життєдайним, мов теє древо, що зростає над потоком, що вчасно плодоносить і ніколи не скидає листя. Той чоловік у всьому, чим займеться, успішний буде." Книга Псалмів сповнена згадок про таке щасливе благословення для тих, хто любить і боїться Господа Бога.

У Новому Завіті є два основних грецьких слова, які перекладаються як "благословення". Слово makarios (макаріас) несе в собі значення щастя, яке ми щойно розглянули. Блаженства з Матвія 5 і Луки 6 описують щасливий стан тих, хто знаходить свою мету і самореалізацію в Бозі. Як і в Псалмах, найкраще життя доступне для тих, хто любить і боїться Бога і впорядковує своє життя згідно з Його Словом. Римлян 4:6-8 пов'язує це щасливе благословення з тими, чиї гріхи прощені, бо вони знають, що їхні стосунки з Богом відновлені. Слово eulogeo (юлаґейо) більше зосереджується на добрих словах або хороших відгуках інших про когось, а також описує благословення, яке ми промовляємо над нашою їжею (Матвія 26:26). Ефесян 1:3 благословляє Бога за всі благословення, які Він дає нам у Христі, а 1 Петра 3:9 вчить нас благословляти тих, хто погано з нами поводиться, тому що ми були покликані отримати благословення від Бога.

Поєднавши ці ниточки докупи, ми бачимо, що благословення - це висловлення доброї волі та щастя, яке промовляється про іншу людину, а також умова, яка виконує ці добрі слова. Початковий Божий задум у творінні полягав у тому, щоб Його створіння, включаючи людину, жили в достатку, мирі та задоволенні, але цей задум був зруйнований, коли гріх увійшов у світ. Висловлювання благословення - це бажання, аби Бог відновив Свою прихильність до інших, або проголошення Його притаманної доброти. Найвище благословення, яке дав Бог, - це нове життя і прощення, яке приходить через віру в Його Сина, Ісуса Христа. Матеріальні блага, якими ми користуємося щодня, тимчасові, але духовні благословення, доступні нам у Христі, виходять за межі часу і вічності, а також матеріальних і нематеріальних речей. Як сказав Псалмист: "Блаженний той, кому на поміч Бог Якова іде, хто покладається на Господа у сподіваннях!" (Псалом 146:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке благословення за Біблією?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries