settings icon
share icon
Запитання

Чи маємо ми дві, чи три складові? Чи складаємося ми з тіла, душі і духа, чи, все-таки, з тіла і душі / духа?

Відповідь


Буття 1:26-27 говорить: «І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує на землі. І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх».

У цих віршах зазначається, що людство має деякі особливості, у порівнянні з усіма іншими створіннями. Людські істоти були призначені для стосунків з Богом і, як таких, Він наділив їх матеріальними та нематеріальними якостями. Матеріальні аспекти – це ті, які є відчутними / помітними (фізичне тіло, органи тощо) й існують стільки, скільки живе людина. Нематеріальні аспекти є невідчутними / непомітними: душа, дух, інтелект, воля, совість і т.д. Імовірно, що вони існують за межами фізичного життя індивіда.

Матеріальними і нематеріальними характеристиками володіють усі людські істоти. Очевидно, що всі люди мають тіло, яке складається із плоті, крові, костей, органів та клітин. Тим не менше, нематеріальні якості людини є предметом частих дискусій. Що Святе Письмо говорить про них? Буття 2:7 стверджує, що людина була створена з ДУШЕЮ живою. Числа 16:22: «А вони попадали на обличчя свої та й сказали: Боже, Боже духів і кожного тіла! Як згрішить один чоловік, чи Ти будеш гніватися на всю громаду?». Цей вірш називає Господа Богом ДУХІВ, якими володіють усі люди. Приповісті 4:23: «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя». Цей текст відзначає, що серце є центром людської волі й емоцій. Дії 23:1: «І вп’явся очима Павло на той синедріон і промовив: Мужі-браття, я аж по сьогоднішній день жив для Бога всім добрим сумлінням!». Римлянам 12:1-2: «Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, – повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу, і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, – добро, приємність та досконалість». Із наведених текстів видно, що існують різні аспекти нематеріальної частини людини і що людські істоти володіють як матеріальними, так і нематеріальними характеристиками. При цьому, даний перелік текстів є доволі поверхневим.

Таким чином, поки більшість дискусій щодо нематеріального аспекту людини точиться довкола душі і духу, Святе Письмо згадує багато інших елементів, окрім цих двох. Якимось чином вказані вище аспекти (душа, дух, серце, совість і розум) об’єднані і взаємопов’язані. Хоча, без сумнівів, душа і дух є першочерговими нематеріальними аспектами людства. Імовірно, що вони включають у себе інші аспекти.

Таким чином, беручи це до уваги, чи складається людина з двох частин (тіло і душа /дух), чи з трьох (тіло, душа, дух)? Однозначно відповісти неможливо. Існують переконливі аргументи на користь обох точок зору. Ключовий вірш записаний у Посланні до Євреїв 4:12: «Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, – проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця». Даний уривок повідомляє нам щонайменше дві речі щодо цієї дискусії: 1) душа і дух можуть бути розділені; 2) тільки Бог може зрозуміти розділення душі й духа. Ми можемо бути впевнені, що, як людські істоти, володіємо тілом, душею, духом і багатьма іншими аспектами. Тим не менше, замість того, щоб зосереджуватися на цьому, нам краще звернути увагу на Творця, завдяки Якому кожен із нас так «дивно утворений» (Псалом 139:14).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи маємо ми дві, чи три складові? Чи складаємося ми з тіла, душі і духа, чи, все-таки, з тіла і душі / духа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries