settings icon
share icon

Перше послання до Солунян

Автор: У 1 Солунянам 1:1 вказано, що автором послання був апостол Павло, можливо, разом із Силуаном і Тимофієм.

Дата написання: Це послання було написане приблизно в 50 р. н.е.

Мета написання: У солунській церкві мали місце певні непорозуміння з приводу повернення Христа. Павло хотів прояснити це питання у своєму листі. Він також пише його як інструкцію до побожного життя.

Ключові вірші: 1 Солунянам 3:5: «Тому-то і я, не витримавши більше, послав довідатися про вашу віру, щоби часом не спокусив вас спокусник, і наша праця не виявилася даремною» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

1 Солунянам 3:7: «Саме тому, брати, ми втішилися вами серед усієї нашої біди й горя, через вашу віру».

1 Солунянам 4:14–17: «Бо коли віримо, що Ісус помер і воскрес, то й померлих в Ісусі Бог приведе з Ним. Це говоримо вам Словом Господнім: що ми, живі, які залишимося до приходу Господнього, не випередимо померлих. Адже Сам Господь з наказом, при голосі архангела і при Божій сурмі, зійде з неба, – і першими воскреснуть померлі в Христі. Потім ми, живі, які залишимося, разом з ними будемо підхоплені на хмари, на зустріч з Господом у повітрі, – і так завжди будемо з Господом».

1 Солунянам 5:16–18: «Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте, бо це Божа воля в Ісусі Христі щодо вас».

Коротке резюме: Перші три розділи говорять про прагнення Павла відвідати солунську церкву, але він не зміг цього зробити, оскільки йому перешкодив диявол (2:18); а також про те, як Павло піклувався про них і цікавився, як у них ішли справи. Потім Павло молиться за них (3:11–13). У розділі 4 Павло наставляє віруючих щодо того, як вести праведне життя в Ісусі Христі (4:1–12). Павло продовжує повчати щодо їхніх помилок. Він каже їм, що люди, що померли в Ісусі Христі, також будуть підхоплені на небеса, коли Він повернеться (4:13–18; 5:1–11). Книга закінчується остаточними вказівками щодо того, як вести християнське життя.

Зв'язки: Павло нагадує солунянам, що переслідування, які вони потерпіли через своїх «земляків»- євреїв (2:15), які вбили свого Месію, є тими же, від яких страждали старозавітні пророки (Єремії 2:30; Матвія 23:31). Ісус попереджав, що справжні пророки Божі завжди протистоятимуть неправедним і будуть переслідуваними (Луки 11:49). У посланні до Колосян Павло нагадує про цю істину.

Практичне застосування: Ця книга може бути застосована до багатьох життєвих ситуацій. Вона дає нам християнську впевненість, що незалежно від того, чи будемо ми живими чи ж мертвими, але ми будемо разом із Христом, коли Він повернеться (4:13–18). Вона запевняє нас як християн, що ми не відчуємо Божого гніву (5:8–9). Послання навчає нас, як вести щоденне християнське життя (розділи 4–5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Перше послання до Солунян
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries