settings icon
share icon

Книга Наума

Автор: Автор цієї книги називає себе Наумом (на івриті – «утішитель») з Елкесеї (1:1). Існує багато теорій щодо цієї місцевості, хоча переконливих доказів немає. Одна з цих теорій стверджує, що вона належить до міста, званого згодом Капернаумом (що буквально означає «село Наума»), біля Галілейського моря.

Дата написання: Враховуючи обмежений обсяг інформації, яку ми маємо про Наума, найкраще, що ми можемо зробити, це визначити період часу, коли книга Наума могла бути написана, а це – 663–612 рр. до н.е. Визначити ці роки допомогли дві згадані в книзі події. По-перше, Наум згадує в минулому часі, що Фіви (не Амон) в Єгипті впали перед ассирійцями (663 р. до н.е.), тобто, це вже сталося. По-друге, остання частина пророцтва Наума збулася в 612 р. до н.е.

Мета написання: Наум не писав цю книгу мешканцям Ніневії, як попередження чи «заклик до покаяння». Бог уже посилав до них пророка Йону, за 150 років перед цим, із попередженням про покарання, якщо вони не покинуть свої гріховні шляхи. Тоді люди покаялися, але потім знову повернулися до того ж беззаконня, якщо не гіршого. Ассирійці стали надзвичайно жорстокими у своїх завоюваннях (вони вішали тіла своїх жертв на стовпах і розвішували їхню шкіру на стінах своїх наметів). Тепер Наум говорив народу Юдеї не зневірятися, тому що Бог виніс вирок, і ассирійці невдовзі повинні були отримати те, на що заслуговували.

Ключові вірші: Наума 1:7: «Господь добрий для тих, що Його з нетерпінням очікують у день скорботи, і пізнає тих, що Його вшановують» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Наума 1:14: «І Господь заповість про тебе, більше не розсіється те, що від твого імені. З дому твого Бога знищу різьблене і лите. Поставлю твою гробницю, бо ти швидкий».

Наума 2:1: «Ось на горах ноги тих, що звіщають, і вони звіщають мир» (див. також Ісаї 52:7 і Римлянам 10:15).

Наума 2:14: «Ось Я проти тебе, – говорить Господь Вседержитель».

Наума 3:19: «Немає зцілення для твого побиття, загноїлася твоя рана. Усі, що чують вість про тебе, заплещуть руками над тобою. Бо ж на кого завжди не находило твоє зло?».

Коротке резюме: Ніневія колись відреагувала на проповідь Йони та навернулася від своїх гріховних шляхів, аби служити Господу Богу. Але через 150 років вони повернулися до ідолопоклонства, насильства та зарозумілості (Наума 3:1–4). Бог знову посилає одного зі Своїх пророків до Ніневії – попередити про руйнування міста та закликати людей до покаяння. На жаль, вони не звернули увагу на попередження Наума, і місто було захоплене Вавилоном.

Передвістя: Павло повторює слова з Наума 1:15 у Посланні до Римлян 10:15 щодо Месії та Його служіння, а також щодо апостолів Христа в Його часи. Це також може стосуватися будь-якого служителя Євангелія, місія якого полягає в проповідуванні Благої Звістки світові. Бог примирився з грішниками кров’ю Христа й дав Своєму народові мир, «який перевищує всяке розуміння» (Филип’янам 4:7). Робота проповідника полягає також у проголошенні радісної звістки про хороше, – про примирення, прощення, вічне життя та спасіння завдяки розп’ятому Христу. Проповідь такого Євангелія й принесення таких новин робить їх ноги «красивими», як подається в кількох перекладах Біблії. Образ, який тут використовується, стосується тих, хто працює для інших, охоче та радісно проголошуючи Добру Звістку.

Практичне застосування: Бог терплячий і повільний у гніві. Він дає кожній країні час прийняти Його своїм Господом. Але Він не дозволить Собою нехтувати. Кожного разу, коли країна відвертається від Нього, щоб служити своїм власним мотивам, Він приходить із судом. На жаль, наше суспільство щодня рухається в протилежному від Бога напрямку. Будучи християнами, ми зобов’язані твердо стояти на біблійних принципах та істинах, бо Істина – це єдина надія для нас усіх.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Книга Наума
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries