settings icon
share icon
Запитання

Як ми можемо стати дітьми Божими?

Відповідь


«А тим, які прийняли Його, дав владу стати Божими дітьми, – тим, які вірять у Його Ім’я» (Івана 1:12).

Ми маємо «народитися згори
Коли юдейський старійшина Никодим відвідав Ісуса, він не отримав від Нього запевнень про вічність на небі. Замість цього, Христос сказав: «Знову й знову запевняю тебе: коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства!» (Івана 3:3).

При народженні дитина успадковує від батьків гріховний характер, що бере початок від непослуху Адама в Едемському саду. Нікому не потрібно вчити дитину грішити. Вона природно слідує своїм власним неправильним бажанням, які ведуть до брехні, злодійства і ненависті. Замість того, щоб бути дитиною Бога, вона стає дитиною непокори та гніву.

«І вас, котрі були мертвими через ваші переступи й гріхи, в яких ви колись жили за звичаєм цього світу, як і князь, який панує в повітрі, згідно з духом, що тепер діє в синах непокори. Між ними всі ми колись жили в пожадливостях нашого тіла, виконуючи волю тіла та думок, були від природи, як і інші, дітьми гніву» (Ефесянам 2:1–3).

Ми заслуговуємо на вічне відлучення від Бога в пеклі. На щастя, Біблія продовжує: «Але Бог, Який багатий на милість, через велику Свою любов, якою нас полюбив, – нас, котрі були мертві через наші переступи, оживив разом із Христом, адже ви спасенні благодаттю!» (Ефесянам 2:4–5).

Як ми оживаємо з Христом, народжуємося згори, стаємо дітьми Божими? Ми повинні прийняти Ісуса!

Прийняття Ісуса
«А тим, які прийняли Його, дав владу стати Божими дітьми, – тим, які вірять у Його Ім’я» (Івана 1:12). Цей уривок пояснює, як стати дітьми Божими. Ми маємо прийняти Ісуса вірою. У що саме ми повинні повірити?

По-перше, нам слід визнати, що Ісус – вічний Божий Син, що став людиною. Він народився силою Святого Духа від діви Марії і не успадкував гріховної природи Адама. Тому Він називається другим Адамом (1 Коринтянам 15:22). Як один випадок непокори Адама накликав прокляття на весь світ, так і одне безгрішне життя Христа може викупити наше гріховне життя. Нашою відповіддю має бути розкаяння, навернення від гріха з вірою в те, що Його досконале життя очистить нас.

По-друге, ми маємо вірити в Ісуса як у Спасителя. Божий план полягав у тому, аби принести Свого досконалого Сина в жертву на хресті за покарання, заслужене нами, – смерть. Смерть Христа звільняє тих, хто приймає Його, від покарання та влади гріха.

Нарешті, ми повинні слідувати за Христом як за Господом. Воскресивши Христа, Який переміг гріх і смерть, Бог дав Йому владу над усім (Ефесянам 1:20–23). Ісус є главою для всіх, хто приймає Його, і суддею для тих, хто відкидає Його (Дії 10:42).

Благодаттю Божою, маючи покаяння та віру в Спасителя і Господа, ми народжуємося знову для нового життя, як діти Божі. Лише ті, хто приймає Ісуса – не просто знає про Нього, але покладається на Нього для спасіння, кориться Йому як Господу та любить Його, – стають дітьми Божими.

Стати дітьми Божими
«А тим, які прийняли Його, дав владу стати Божими дітьми, – тим, які вірять у Його Ім’я. Вони не народилися ні від крові, ні через тілесне бажання, ні через бажання чоловіка, але народилися від Бога» (Івана 1:12–13).

Так само, як ми не були причетними до свого фізичного народження, ми не можемо самостійно народитися і в Божій родині, здійснюючи добрі справи чи формуючи власну віру. Як показують вищенаведені вірші, Бог є тим, хто «дав владу» згідно зі Своєю волею. «Подивіться, яку любов дав нам Отець, щоб ми звалися Божими дітьми!» (1 Івана 3:1). Таким чином, Божим дітям немає чим пишатися, окрім Господа (Ефесянам 2:8–9).

Виростаючи, дитина стає схожою на своїх батьків. Бог так само бажає, щоб Його діти ставали щораз більше схожими на Ісуса Христа. Хоча тільки на небесах ми зможемо стати досконалими, діти Божі не будуть постійно грішити. «Дітоньки, хай ніхто вас не вводить в оману. Хто чинить правду, той праведний, як праведний Він. Хто чинить гріх, той від диявола, адже диявол грішить від початку. Тому з’явився Божий Син, щоби знищити діла диявола. Кожний, хто народився від Бога, не чинить гріха, бо Його зачаток у ньому перебуває; він не може грішити, оскільки народжений від Бога. Так виявляються Божі діти і діти диявола: кожний, хто не чинить праведності, той не від Бога, як і той, хто не любить свого брата» (1 Івана 3:7–10).

Не зрозумійте хибно – Бог не зречеться Своєї дитини, якщо та згрішить. Але той, хто практикує гріх (тобто, постійно насолоджується гріхом, не прагнучи слідувати за Христом і Його Словом), демонструє, що він ніколи не був народжений згори. Ісус сказав таким людям: «Ви від вашого батька – диявола, і ви хочете виконувати бажання вашого батька» (Івана 8:44). Діти Божі, з іншого боку, не прагнуть до гріховного задоволення, але бажають пізнавати, любити й прославляти свого Отця.

Неможливо оцінити, що значить бути дітьми Божими. Як Божі діти ми є частиною Його сім’ї (церкви), ми маємо обітницю про дім на небесах і маємо право звертатися в молитві до Бога як до свого Отця (Ефесянам 2:19; 1 Петра 1:3–6; Римлянам 8:15).

Дайте відповідь на Божий заклик покаятися у гріхах і повірте в Ісуса Христа. Станьте Божою дитиною сьогодні!

Ви прийняли Христа завдяки прочитаному тут? Якщо так, будь-ласка, натисніть на кнопку «Я прийняв(-ла) Ісуса сьогодні» нижче.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як ми можемо стати дітьми Божими?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries