settings icon
share icon
Запитання

Чи міг Ісус згрішити? Якщо Він не був здатний згрішити, як же тоді Він зможе «поспівчувати нашим слабкостям» (Євреям 4:15)? Якщо Ісус не міг грішити, то в чому був зміст спокушення?

Відповідь


У цього цікавого запитання є дві сторони. Важливо усвідомлювати, що суть його не в тому, чи грішив Ісус. Біблія чітко заявляє, що Ісус не грішив (2 Коринтянам 5:21; 1 Петра 2:22). Питання полягає в тому, чи був Він здатний згрішити. Прихильники безгрішності Ісуса вважають, що Ісус не міг згрішити. Інші ж вірять, що Ісус міг згрішити, але не робив цього. Яка позиція вірна? Святе Письмо ясно навчає, що Ісус був бездоганним – Він не міг грішити. Якщо б Він міг грішити тоді, то міг би грішити і зараз, тому що Він зберігає ту ж природу, яку мав на землі. Він – Бог-Людина, і назавжди залишатиметься таким. Вважати, що Ісус міг грішити, значить вважати, що і Бог міг грішити. «Тому що Бог побажав, щоб у Нім перебувала повнота Божества» (Колосянам 1:19, тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Далі додається: «Тому що в Ньому втілилася і живе вся повнота Божества» (Колосянам 2:9).

Незважаючи на те, що Ісус був повністю людиною, Він не був народжений із такою ж гріховною природою, з якою народжуємося ми. Він, безумовно, був спокушуваний таким же чином як і ми в тому, що спокусником був сатана, проте Він залишався безгрішним, бо Бог грішити не може. Це суперечить Його характеру (Матвія 4:1; Євреям 2:18; 4:15; Якова 1:13). Гріх за визначенням є порушенням Закону. Бог створив Закон, і за своєю природою Закон відображає те, що Бог буде чи не буде робити. Таким чином, гріх є тим, що суперечить самій природі Бога.

Бути спокушуваним само по собі не є гріхом. Хтось може спонукати вас до чогось, що ви не бажаєте робити (наприклад, до вбивства або аморальності). Імовірно, що у вас немає бажання взяти участь у цих діях, але ви все одно були спокушувані, бо хтось запропонував вам таку можливість. Є, принаймні, два визначення слова «спокушуваний»:

1) отримати гріховну пропозицію, зроблену вам кимось або чимось зовні або вашою власною гріховною природою;

2) розглядати реальну участь в гріховній дії, можливі задоволення і наслідки від такої дії до такої міри, що дія вже відбувається у вашому розумі.

Перше визначення не описує гріховної дії чи гріховних думок, у той час як друге описує. Коли ви детально роздумуєте над гріховним учинком і розглядаєте, як його виконати, то ви перетнули межу гріха. Ісус був спокушуваний згідно з першим визначенням, за винятком того, що Він ніколи не був спокушуваний власним гріховним характером через його відсутність. Сатана запропонував деякі гріховні дії Ісусові, але Він не мав внутрішнього бажання взяти участь у них. Таким чином, Він був спокушуваний, як і ми, але залишився безгрішним.

Деякі люди вважають, що якщо Ісус не згрішив, то Він не пережив реального випробування, і тому не може насправді співчувати нашій боротьбі зі спокусами і гріхом. Ми маємо пам’ятати, що не обов’язково мати в чомусь досвід, аби розуміти це. Бог знає все і про все. Хоча Бог ніколи не мав бажання грішити – і, безумовно, ніколи не грішив – Він знає і розуміє, що таке гріх. Бог знає і розуміє, що значить бути спокушуваним. Ісус може співчувати нашим спокусам, тому що Він знає, а не тому, що Він «випробував на собі» усе те, що і ми.

Ісус знає, що значить бути спокушуваним, але Він не знає, що таке гріх. Це не заважає Йому надавати нам допомогу. Ми спокушувані гріхами, які є спільними для всіх людей (1 Коринтянам 10:13). Ці гріхи можна розділити на три різних типи: «те, чого прагне плотська природа, що пожадане для очей і чим хвалиться багатство» (1 Івана 2:16). Вивчіть спокусу і гріх Єви, а також спокусу Христа, і ви побачите, що спокуси кожного з них відповідають цим трьом категоріям. Ісус був спокушуваний таким же шляхом і в тих же сферах, що і ми, проте залишився абсолютно святим. Хоча наш зіпсований характер буде проявляти прагнення до участі в деяких гріхах, ми здатні подолати гріх, тому що більше не є рабами гріха, але рабами Бога. (Римлянам 6, зокрема вірші 2 і 16–22).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи міг Ісус згрішити? Якщо Він не був здатний згрішити, як же тоді Він зможе «поспівчувати нашим слабкостям» (Євреям 4:15)? Якщо Ісус не міг грішити, то в чому був зміст спокушення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries