settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про кінець світу?

Відповідь


Подія, яку зазвичай називають «кінцем світу», описана у 2 Петра 3:10, де говориться, що тоді «небо з гуркотом пройде, а розпечені стихії розплавляться, і земля та діла, що на ній, згорять» (тут і далі – Четвертий переклад Українського Біблійного Товариства). Це – кульмінація низки подій під назвою «День Господнього суду», часу, коли Бог втрутиться в людську історію з метою виконання суду. У той час Бог знищить усе, створене Ним, – «небо та землю» (Буття 1:1).

Ця подія, на думку більшості дослідників Біблії, відбудеться в кінці 1000-літнього періоду. Протягом 1000 років Христос царюватиме на землі, сидячи на престолі Давида в Єрусалимі (Луки 1:32-33), і правитиме у мирі, але із «залізним жезлом» (Об’явлення 19:15). Коли скінчиться 1000 років, сатана буде звільнений, переможений знову та кинутий у вогняне озеро (Об’явлення 20:7-10). Потім, після остаточного Божого суду, настане кінець світу, описаний у 2 Петра 3:10. Біблія декілька разів згадує про цю подію.

По-перше, це буде катастрофічна подія. «Небо» й усе, що відноситься до фізичного всесвіту, – зірки, планети й галактики – буде зруйновано надпотужним вибухом; можливо, ядерна чи атомна реакція поглине та знищить усю відому нам матерію. Усе, з чого складається всесвіт, буде розплавлено «полум’ям» (2 Петра 3:12). Це також буде надзвичайно гучна подія, що супроводжуватиметься, як описано в різних перекладах Біблії, «ревом», «великим шумом», «гучним шумом» чи «голосним гуркотом». Тоді вже не буде жодних сумнівів у тому, що відбувається. Усі побачать і почують це, тому що – як нам сказано – «земля та діла, що на ній, згорять».

Після цього Бог створить «нове небо і нову землю» (Об’явлення 21:1), а також «новий Єрусалим» (в. 2) – небесну столицю, місто досконалої святості – яке спуститься з небес на нову землю. Це місто – де житимуть святі, чиї імена були «записані в книзі життя Агнця» (Об’явлення 13:8) – існуватиме вічно. Петро говорить про це нове творіння як про місце, де «проживає праведність» (2 Петра 3:13).

Можливо, найважливішим в описі цього дня є питання Петра у віршах 11-12: «Коли все це таким чином буде знищене, то якими треба бути у святому житті й у побожності вам, котрі чекаєте й прагнете приходу Божого дня?». Християни знають, що відбудеться, і нам слід виявляти це розуміння у своєму житті. Це життя швидкоплинне, і наша увага має зосередитися на майбутніх нових небесах і землі. Наше святе та благочестиве життя має стати свідченням для тих, хто не знає Спасителя, і нам слід розповідати іншим про Нього, щоб вони змогли уникнути страшної долі, яка чекає на тих, хто відкидає Його. Ми з нетерпінням очікуємо Божого «Сина, Якого Він воскресив з мертвих – Ісуса, Котрий визволяє нас від майбутнього гніву» (1 Солунянам 1:10).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про кінець світу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries