settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про евтаназію?

Відповідь


Евтаназія є надзвичайно складним питанням. Існує дві сторони, які дуже складно збалансувати. З однієї – ми не хочемо забирати життя людини в свої руки та передчасно зупиняти його. З іншого боку – в який момент ми можемо просто дозволити людині померти, не вживаючи ніяких дій щодо збереження її життя?

Найважливішою істиною, яка веде до висновку, що Бог проти евтаназії, є Його верховна влада. Ми знаємо, що фізична смерть неминуча (Псалом 89:48; Євреям 9:27). Тим не менше, лише Бог приймає рішення – коли та яким чином помре людина. Йов свідчить у Йова 30:23: «Знаю, що мене зітре смерть, бо кожному смертному земля – дім». Книга Екклезіаста 8:8 проголошує: «Немає чоловіка, що має владу над духом, аби заборонити духові. І немає сили в день смерті, і немає звільнення у війну, і безбожність не спасе того, що її має». Бог має останнє слово щодо смерті (див. також 1 Коринтянам 15:26, 54-56; Євреям 2:9, 14-15; Об’явлення 21:4). Евтаназія – людський спосіб узурпувати цю Божественну владу.

Смерть – це природне явище. Іноді Бог дозволяє людині страждати довгий час до настання смерті; в інших випадках, страждання людини скорочені. Ніхто не отримує задоволення від страждань, але це не виправдовує бажання визначати, що людина готова померти. Часто Божі задуми доносяться до людини через її страждання. «У день доброти живи в добрі, а в дні зла гляди. І це співзвучним цьому зробив Бог задля того, щоб людина після себе не знайшла нічого» (Екклезіаста 7:14). Римлянам 5:3 навчає нас, що біди приносять непохитність. Бог піклується про тих, хто благає про смерть, щоби закінчити свої страждання. Він дає сенс життя навіть наприкінці існування. Лише Бог знає, що для нас найкраще, і Його вибір часу, навіть у питанні чиєїсь смерті – бездоганний.

Водночас, Біблія не говорить нам робити все можливе, аби підтримувати життя людини. Якщо її життя підтримується лише за допомогою машин, не є аморальним відключити цю підтримку та дозволити цій людині померти. Якщо людина перебуває в тривалому вегетативному стані, не буде злочином перед Богом прибрати трубки / машини, що підтримують її життя. Якби Бог бажав, щоби людина жила, то Він міг би зробити це без допомоги штучних стравоходів та іншого обладнання.

Прийняття такого рішення дуже важке та болісне. Завжди складно дозволити лікареві припинити життєву підтримку близькій нам людині. Нам ніколи не слід намагатися припинити життя передчасно, але, водночас, ми не маємо вживати екстраординарних заходів задля збереження життя. Найкращою порадою кожному, хто стоїть перед таким рішенням, буде просити в Бога мудрості (Якова 1:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про евтаназію?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries