settings icon
share icon
Запитання

Що таке екзистенціалізм?

Відповідь


Екзистенціалізм є не стільки формальною системою філософії, як загальним ставленням до філософських питань. Найбільшу популярність у Європі він здобув на початку ХХ століття. Він став реакцією на надмірну впевненість просвітництва в людській раціональності. Одним із факторів впливу, який, мабуть, зробив його привабливим, була заява К’єркегора про те, що християнська віра не може бути зведена до набору раціональних думок, але також містить у собі більш глибокий емоційний та реляційний зміст. Такі історичні події, як спустошення Першої світової війни, економічні колапси 1920-х і 30-х років і жахіття Другої світової війни, ще сильніше продемонстрували хибність надії модернізму на те, що людський розум може подолати всі проблеми.

Екзистенціалізм, таким чином, применшує здібності людського розуму. Він зневірився відшукати індивідуальну й загальну цінність щодо місця людини в раціональному, впорядкованому Всесвіті. Екзистенціалісти не вірять у сам раціональний устрій. Тому раціональне пояснення відходить на другий план на користь інших підходів до пошуку змісту. Деякі екзистенціалісти вбачають зміст у досягненнях індивіда в подоланні оточуючих його обставин. Інші вважають, що зміст можна відшукати за допомогою зв’язку з іншими людьми та спілкування про людський досвід. Отже, досвід буття перебуває в центрі уваги, а раціональне пояснення відкидається.

Як християни можуть ввічливо відповідати на твердження екзистенціалістів? З одного боку, вони можуть погодитися з тим, що модернізм помилково покладається на здатність людського розуму вирішити будь-які проблеми. Справді, існує багато перешкод, які, відповідно до вчення Біблії, долаються лише з Божої милості, включаючи проблему людського гріха та смерті. Крім цього, християни визнають, що існує багато речей, які людський розум не може усвідомити, і це можливо, тільки якщо Бог захоче відкрити їх людям. З іншого боку, християни не згодні з духом безнадійності, характерним для екзистенціалізму. Християнство дуже чітко підкреслює два аспекти майбутнього. По-перше, воно впевнене в здійсненні остаточного суду, на якому все невірне, невпорядковане та зіпсоване буде нарешті виправлене, тому що Христос повернеться в останній час, аби здолати всесвітнє зло й царювати над усім. По-друге, християнство проголошує про реальну надію на майбутнє для всіх, хто вірить у Христа, а саме у воскресіння, вічне життя та абсолютне освячення. І все це буде дароване Божою благодаттю. Щодо цих двох аспектів майбутнього можна навести багато уривків із Біблії. Ось лише один із них: «Бо заплата за гріх – смерть, а дар Божий – вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!» (Римлянам 6:23). English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке екзистенціалізм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries