settings icon
share icon
Запитання

Чи можуть християни проводити обряд екзорцизму сьогодні?

Відповідь


Про проведення екзорцизму (вигнання демонів з людей) згадується в Євангеліях і в книзі Дії Апостолів – його здійснювали учні Христа, слідуючи Його вказівкам (Матвія 10); інші, використовуючи Його ім’я (Марка 9:38); діти фарисеїв (Луки 11:16–19); Павло (Дії 16) та ще деякі люди (Дії 19:11–16).

Швидше за все, метою екзорцизму, здійснюваного учнями Ісуса, було демонстрація панування Христа над демонами (Луки 10:17) й доведення того, що вони діяли в Його ім’я та з Його дозволу. Це також свідчило про їхню віру чи відсутність її (Матвія 17:14–21). Вочевидь, вигнання демонів було важливим елементом служіння апостолів. Тим не менше, не зовсім зрозуміло, яку частку насправді займало вигнання демонів у процесі учнівства.

Цікаво, що в подальших частинах Нового Завіту спостерігається зміна стосовно боротьби з демонами. Повчальні книги Нового Завіту (від Послання до Римлян до Послання Юди) говорять про активність демонів, але не обговорюють дій щодо їхнього вигнання та не закликають віруючих робити це. Нам сказано зодягатися в броню, аби встояти проти них (Ефесянам 6:10–18). Нам також слід протидіяти дияволові (Якова 4:7), бути обережними з ним (1 Петра 5:8) і не давати йому місця в своєму житті (Ефесянам 4:27). Разом з тим, ми більше не зустрічаємо повідомлень не лише щодо того, як виганяти диявола чи його демонів з інших людей, але й навіть що ми маємо розглядати таку можливість.

Послання до Ефесян дає чіткі вказівки щодо того, як ми можемо здобути перемогу в боротьбі проти сил зла. Першим кроком є віра в Христа (2:8-9), що порушує правління князя, «який панує в повітрі» (2:2). Далі ми повинні з Божою допомогою позбавитися хибних звичок (4:17–24). Це не включає вигнання демонів, а, швидше, означає оновлення нашого розуму (4:23). Після деяких практичних вказівок стосовно того, як слухатися Бога, будучи Його дітьми, нам дається нагадування про те, що зараз ведеться духовна війна. Вона ведеться певною зброєю, яка дозволяє нам встояти (але не виганяти) проти омани демонічного світу (6:10). Ми встоїмо з істиною, праведністю, готовністю благовістити мир, вірою, спасінням, Божим Словом і молитвою (6:10–18).

Швидше за все, з отриманням повного Божого Слова християни здобули більш потужну «зброю» для ведення духовної боротьби, ніж мали ранні християни. Роль вигнання демонів було замінено, здебільшого, Євангелієм й учнівством за допомогою Слова Божого. Оскільки методи ведення духовної боротьби Нового Завіту не містять у собі вигнання демонів, складно виділити вказівки про те, як це робити. Якщо необхідно, то це можливо за допомогою відкриття людині істини Божого Слова та імені Ісуса Христа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можуть християни проводити обряд екзорцизму сьогодні?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries