settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про привидів?

Відповідь


Чи існують привиди? Відповідь на це запитання залежить від того, що саме мається на увазі під терміном «привид». Якщо він означає «духовну істоту», то відповідь буде ствердною. Якщо цей термін означає «дух померлої людини», тоді відповідь – «ні». Біблія абсолютно погоджується з тим, що існують духовні істоти – як хороші, так і погані. Але вона заперечує ідею, що духи померлих людей можуть залишатися на землі та з’являтися живим.

Послання до Євреїв 9:27 проголошує: «Призначено людям один раз померти, а потім суд» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ось, що відбувається з людською душею-духом – суд. Результатом цього суду будуть небеса для віруючих (2 Коринтянам 5:6–8; Филип’янам 1:23) і пекло – для невіруючих (Матвія 25:46; Луки 16:22–24). Третього варіанту немає. Неможливо залишатися на землі в духовній формі «привида». Якщо привиди й існують, то, згідно з Біблією, вони не можуть бути безтілесними духами померлих людських істот.

Біблія навчає надзвичайно чітко, що насправді існують духовні істоти, які можуть зв’язуватися з нами та з’являтися в нашому фізичному світі. Біблія визначає цих істот як ангелів і демонів. Ангели – це духовні істоти, що вірно служать Богові. Ангели – праведні, добрі й святі. Демони є грішними ангелами, що повстали проти Бога. Вони – злі, оманливі та руйнівні. Згідно з 2 Коринтянам 11:14–15, демони маскуються під «ангелів світла» і «служителів праведності». Демони, без сумніву, можуть з’являтися у вигляді «привидів» і видавати себе за померлих людей, завдяки своїм силам і можливостям.

Найближчий біблійний приклад щодо «привидів» записаний у Марка 5:1–20. Легіон демонів вселився в людину й використовував її, щоб мешкати на кладовищі. У цій історії немає згадки про привидів. Це був випадок, коли демони захопили контроль над звичайною людиною, щоб залякувати людей тієї місцевості. Демони прагнуть лише «украсти, вбити і погубити» (Івана 10:10). Вони зроблять усе можливе, щоби ввести людей в оману й віддалити від Бога. Це дуже вірогідне пояснення «примарної» активності сьогодні. Як би воно не називалося – привид, вампір чи полтергейст, якщо це дійсно справжня духовна активність – це робота демонів.

Як щодо тих випадків, коли «привиди» є «позитивними»? Що стосовно медіумів, які стверджують, що викликають померлих і отримують від них правдиву та цінну інформацію? Знову ж слід пам’ятати, що мета демонів – ввести нас в оману. Якщо в результаті цього люди більше віритимуть медіуму, ніж Богові, то демон буде більш ніж готовий відкрити правдиву інформацію. Навіть хороша та правдива інформація, отримана від джерела зі злими мотивами, може бути використана для обману, спотворення та знищення.

Інтерес до паранормальної активності дедалі збільшується. З’явилися люди й організації, що називають себе «мисливцями за привидами», які за певну ціну звільнять ваш будинок від привидів. Медіуми, спіритичні сеанси та карти Таро дедалі частіше вважаються нормою. Людській природі властиво знати про існування духовного світу і цікавитися ним. Але, на жаль, замість того, щоб шукати істину про духовний світ, спілкуючись із Богом і вивчаючи Його Слово, багато людей дозволяють собі бути ошуканими духовним світом. Демони, безперечно, насміхаються над масовим духовним обманом, що має місце у світі сьогодні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про привидів?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries