settings icon
share icon
Запитання

Що таке гармонія Євангелій?

Відповідь


«Гармонія» Євангелій – це узгодженість чотирьох біблійних Євангелій. Вони – як співаки чотирьох партій хору. Кожен із них співає по-різному, поки партії не об’єднуються, щоб створити прекрасне звучання. Кожне з чотирьох Євангелій подає свідчення про Ісуса з іншого ракурсу, але всі вони доносять одну й ту ж історію. Отже, всі вони перебувають у гармонії між собою. Книги, які хронологічно поєднують євангельські оповіді воєдино, так і називаються – Гармоніями Євангелій, і деякі видання Біблії містять однойменний довідковий розділ, що виконує ту ж функцію.

Євангелії від Матвія, Марка й Луки називаються «синоптичними», тому що містять у собі одні й ті ж події з життя Ісуса (слово «синоптичний» означає «однаковий погляд»). Євангеліє від Івана відрізняється від інших, воно заповнює прогалини, залишені іншими Євангеліями. Кожне з цих Євангелій призначалося для різних аудиторій і підкреслює різні аспекти служіння Ісуса. Євангеліє від Матвія було написане насамперед для євреїв і зосереджується на тому, як Ісус виконав пророцтва про Царя-Месію. Євангеліє від Марка було написане для римлян і християн з язичників, тому воно містить у собі деякі старозавітні пророцтва й пояснює багато юдейських слів і звичаїв. Ісус у цьому Євангелії зображується Божественним слугою. Євангеліє від Луки також було написане для новонавернених язичників, тому в ньому пояснюються єврейські звичаї та використовуються грецькі імена. Лука написав упорядковану оповідь про життя Ісуса й представляє Христа як Сина людського, підкреслюючи Його повну людську природу. Євангеліє від Івана наголошує на тому, що Ісус є Сином Божим, і містить більше одкровень Ісуса про Себе, ніж будь-яке інше Євангеліє. Воно також детальніше зображує події останніх днів життя Ісуса.

Деякі люди намагалися дискредитувати Біблію, вказуючи на гадані протиріччя в євангельських оповідях. Вони вказують на розбіжності в порядку наведених подій або в їх незначних деталях. Якщо чотири описи скласти разом, то ми побачимо, що не всі вони дотримуються точної хронології. Це пов’язано з тим, що більша частина оповідань розташована в тематичному порядку, в якому події згруповані відповідно до обраної теми. Такий тематичний підхід відповідає тому, як більшість із нас веде розмову.

Питання щодо відмінностей у незначних деталях – таких, як кількість ангелів у гробниці Христа (Матвія 28:5; Марка 16:5; Луки 24:4; Івана 20:12) – також вирішується, якщо дозволити тексту говорити самому за себе. Матвій і Марк згадують про ангела, а Лука та Іван – уже про двох. Але Матвій і Марк ніколи не говорили, що був «усього лише» один ангел, а просто вказували на присутність ангела. Такі відмінності не суперечать одна одній. Нова інформація може бути додана, але вона ніколи не заперечує достовірності існуючої інформації.

Як і інші частини Святого Письма, чотири Євангелія є чудовим свідченням Божого одкровення людям. Уявіть собі збирача податків (Матвія), неосвіченого єврейського хлопця, відомого, як ледар (Марка), римського лікаря (Луку) та єврейського рибалку (Івана), які викладають гармонійні свідчення про життя Ісуса. Створити настільки дивовижно точні описи без божественного втручання було б неможливо (2 Тимофію 3:16). Історія, пророцтва та особисті дані збігаються, щоб скласти одне надзвичайно точне зображення Ісуса – Месії, Царя, Божого Сина й Слуги.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке гармонія Євангелій?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries