settings icon
share icon
Запитання

: Що таке виправдання?

Відповідь


Висловлюючись простіше, виправдовувати – означає проголошувати когось праведним, робити правим перед Богом. Виправдання – це визнання віруючих праведними, ґрунтуючись на Божій праведності, яка передається тим, хто прийняв Його (2 Коринтянам 5:21). Хоча виправдання, загалом, згадується у багатьох місцях Біблії, основним місцем, де описане виправдання щодо віруючих, є текст у Посланні до Римлян 3:21–26: «Нині ж, незалежно від Закону, виявилася Божа праведність, про яку свідчать Закон і Пророки. А праведність Божа – через віру в Ісуса Христа в усіх [і на всіх], хто вірить, – бо немає різниці; адже всі згрішили й позбавлені Божої слави, але оправдуються даром, Його благодаттю, через викуплення, що в Ісусі Христі. Його Бог дав як жертву примирення в Його крові через віру, щоби показати Свою справедливість у прощенні раніше вчинених гріхів, – у Божому довготерпінні; щоби показати Свою справедливість нинішнього часу, – що Він справедливий і оправдує того, хто вірить в Ісуса» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Ми виправдані, названі праведними у момент нашого спасіння. Виправдання не робить нас праведними, але, швидше, називає нас такими. Наша праведність надається нам за умови нашої віри у виконану роботу Ісуса Христа. Його жертва покриває наш гріх, дозволяючи Богу побачити нашу праведність. Це відповідає Божим вимогам до бездоганності; таким чином Він проголошує нас праведними – виправдовуючи нас.

Послання до Римлян 5:18–19 добре підсумовує це: «Як через переступ одного на всіх людей прийшов осуд, так і через праведність Одного на всіх людей прийшло оправдання для життя. Бо як непослухом однієї людини багато стали грішними, так і послухом Одного багато стануть праведними». Завдяки виправданню Божий мир може запанувати в нашому житті. Через виправдання віруючі можуть мати гарантію спасіння. Саме факт виправдання дозволяє Богові розпочати у нас процес освячення – процес, за допомогою якого Бог робить нас насправді такими, якими ми є умовно. «Отже, виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа» (Римлянам 5:1).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

: Що таке виправдання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries