settings icon
share icon
Запитання

Як я можу подолати спокусу?

Відповідь


Святе Письмо говорить нам, що всі ми стикаємося зі спокусами. У 1 Коринтянам 10:13 написано: «Досягла вас спроба не інша, тільки людська». Можливо, це мало втішає, бо ми часто відчуваємо, що всі спокуси падають на нас, а інші люди, як нам здається, мають до них імунітет. Але Біблія говорить, що Христос також стикався зі спокусами: «Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха» (Євреям 4:15).

Звідки ж ці спокуси приходять? Перш за все, вони не походять від Бога, хоча Він і допускає їх. В Якова 1:13 сказано: «Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує». У першому розділі книги Йова ми бачимо, що Бог дозволив сатані спокушати цього праведника, проте лише до певної міри. «Диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8). Вірш 9 закликає нас протистояти йому, знаючи, що й інші християни також зазнають його нападів. Із цих уривків ми можемо зрозуміти, що спокуси походять від сатани. В Якова 1:14 ми бачимо, що спокуса також бере свій початок у нас самих. Людина спокушається, «як надиться й зводиться пожадливістю власною» (в. 14). Ми допускаємо певні думки, дозволяємо собі ходити в місця, в яких перебувати не слід, і приймаємо рішення, основані на власних бажаннях, що й веде нас до спокуси.

Як нам протистояти спокусам? Перш за все, ми маємо слідувати прикладу Ісуса, коли Його спокушував у пустелі диявол (Матвія 4:1-11). На кожну спокусу сатани Він давав одну і ту ж відповідь: «Написано...», цитуючи далі слова зі Святого Письма. Якщо Син Божий використовував Боже Слово, щоб покласти край спокусі (і це, як ми знаємо, діяло, бо після трьох невдалих спроб диявол залишив Христа), наскільки ж більше ми маємо звертатись до нього, коли стикаємось зі спокусами самі! Усі наші зусилля будуть слабкими й неефективними, якщо їх не підсилить Святий Дух через постійне читання, вивчення та роздуми над Словом. Отже, як сказано у Святому Письмі, «перемініться відновою вашого розуму» (Римлянам 12:2). Єдина зброя проти спокуси – духовний меч, «який є Слово Боже» (Ефесянам 6:17). У Колосянам 3:2 написано: «Думайте про те, що вгорі, а не про те, що на землі». Якщо наші розуми заповнені останніми телевізійними шоу, музикою та всім іншим, що пропонує сучасна культура, ми будемо атаковані повідомленнями й зображеннями, які неминуче призведуть до гріховних бажань. Проте якщо наші розуми сповнені величі та святості Господа, любові та співчуття Христа, відображеними в Його досконалому Слові, то ми побачимо, що наш інтерес до світських бажань зменшується і зникає. Без впливу Слова на нашу свідомість ми відкриті для всього, що сатана пропонує нам.

Отже, єдиний засіб для захисту наших сердець і розумів – триматися якнайдалі від джерел спокус. Згадайте слова Христа до Своїх учнів у Гефсиманії у ніч зради: «Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу, – бадьорий-бо дух, але немічне тіло» (Матвія 26:41). Більшість християн не збираються відверто грішити, але ми не можемо опиратися гріху, бо плоть наша не є достатньо сильною. Ми ставимо себе в ситуації чи наповняємо розум тілесними бажаннями, і це веде нас у гріх.

Нам необхідно оновлювати свій розум, як сказано в Римлянам 12:1-2. Ми не маємо більше думати так, як думає світ, або чинити, як чинить світ. У книзі Приповістей Соломонових 4:14-15 написано: «На стежку безбожних не йди, і не ходи на дорогу лихих, – покинь ти її, не йди нею, усунься від неї й мини». Нам слід уникати шляхів світу, що ведуть до спокус, бо наша плоть слабка. Нас легко можуть звабити власні похоті.

В Євангелії від Матвія 5:29 міститься чудова порада: «Коли праве око твоє спокушає тебе, – його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене». Це звучить жорстоко! Але і гріх є жорстоким! Ісус не говорить, що ми маємо буквально видаляти частини тіла. Видалення ока є радикальним кроком, і Ісус тут має на увазі, що у разі потреби, щоб уникнути гріха, слід вдаватися до радикальних кроків.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу подолати спокусу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries