settings icon
share icon
Запитання

Ким був реальний історичний Ісус?

Відповідь


Без сумніву, одним із найпоширеніших запитань є «Ким був Ісус?». Безумовно, ім’я Ісуса є одним із найбільш відомих у всьому світі. Третина населення світу, близько 2,5 млрд. людей, називає себе християнами. Іслам, який сповідує ще приблизно 1,5 млрд. людей, фактично визнає Ісуса другим найбільшим пророком після Магомета. Із решти 3,2 млрд. людства, більшість або чула ім’я Ісуса, або знає про Нього.

Якби треба було проаналізувати життя Ісуса від народження до смерті, то, можливо, ми би не помітили нічого видатного. Він народився в єврейській родині у Віфлеємі, невеликому містечку на південь від Єрусалиму, під час римської окупації. Його батьки переїхали на північ, у Назарет, де Він і виріс. Тому Він був більш відомий як «Ісус із Назарету». Його батько був теслею, тому Ісус, напевно, навчився цьому ремеслу у Свої ранні роки. Приблизно в тридцятирічному віці Він почав Своє суспільне служіння. Він обрав групу чоловіків зі сумнівною репутацією Собі в учні та почав з Капернаума, великого рибальського селища і торгового центру на березі Галілейського моря. Звідти Він подорожував і проповідував всією Галілеєю, часто відвідуючи сусідніх язичників і самаритян і час від часу подорожуючи в Єрусалим.

Незвичайне вчення та методи Ісуса вражали й бентежили багатьох людей. Його революційна звістка, в поєднанні з дивовижними чудесами та зціленнями, здобула величезну кількість прихильників. Його популярність серед населення швидко зростала, і, в результаті, це було помічено єврейськими релігійними лідерами. Скоро ці єврейські лідери стали заздрити Його успіхові. Багато з них вважали вчення Ісуса образливим і розуміли, що встановленні ними релігійні традиції та обряди опинилися під загрозою. Незабаром вони змовилися з римськими правителями, щоб убити Його. Саме в цей час один із учнів Ісуса видав Його єврейським лідерам за мізерну суму грошей. Невдовзі після цього вони заарештували Ісуса, спішно організувавши декілька інсценованих судових слухань, і стратили Його на хресті.

Але, на відміну від будь-якої іншої історії, смерть Ісуса не була кінцем; по суті, це був лише початок. Християнство існує тільки завдяки тому, що сталося після Його смерті. Через три дні після смерті Ісуса, Його учні та багато інших людей стали стверджувати, що Він з мертвих повернувся до життя. Могила Ісуса була порожньою, тіло зникло, а Його численні появи були засвідчені різними групами людей у різних місцях і за різноманітних обставин.

Унаслідок усього цього, люди почали заявляти, що Ісус – це Христос або Месія. Вони стверджували, що Його воскресіння підтвердило звістку про прощення гріхів через Його жертву. Спочатку вони оголосили цю добру звістку, відому як Євангеліє, в Єрусалимі – тому ж місті, де Він був засуджений до страти. Ця нова течія почала швидко поширюватися. Дуже скоро, це євангельське послання віри поширилося навіть за межі регіону, дійшло до Риму і до окраїн цієї величезної імперії.

Ісус, без сумніву, справив величезний вплив на світову історію. На питання про «реального історичного Ісуса» можна краще відповісти, вивчаючи цей вплив. Єдиним поясненням неймовірного впливу Ісуса було те, що Він був набагато більшим, ніж просто людиною. Ісус був і є саме Тим, Ким Його називає Біблія – Богом, що став людиною. Лише Бог, Який створив світ і керує історією, може так кардинально вплинути на світ.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Ким був реальний історичний Ісус?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries