settings icon
share icon
Запитання

Яка різниця між релігією та духовністю?

Відповідь


Перш ніж розглядати різницю між релігією та духовністю, спочатку нам слід дати визначення цим двом термінам. Релігія може бути визначена як «віра в Бога чи богів, поклоніння, яке, зазвичай, проявляється у поведінці та ритуалах» або «будь-яка конкретна система переконань, віросповідання тощо, часто із застосуванням етичного кодексу». Духовність може бути визначена як «якість або факт духовності, нефізичного» або «переважно духовний характер, відображений у думках, житті й т.п.; духовна тенденція чи тон». Коротше кажучи, релігія є набором вірувань і ритуалів, який обіцяє спрямувати людину до правильних взаємин із Богом; духовність же робить наголос на речах духовних і духовному світі, а не на фізичних / земних речах.

Найбільш поширеною помилкою щодо релігії є те, що християнство вважають просто такою ж релігією, як іслам, юдаїзм, індуїзм та ін. На жаль, багато з тих, хто називає себе християнами, так само ставляться до цього. Для багатьох людей християнство – це не більше ніж набір правил і ритуалів, яких людина повинна дотримуватися, аби потрапити до раю після смерті. Це не є істинним християнством. Істинне християнство – це не релігія; воно, швидше, полягає в правильних стосунках із Богом через прийняття Ісуса Христа як Спасителя, Месії благодаттю через віру. Так, у християнстві дійсно є «ритуали», що потребують дотримання (наприклад, хрещення та причастя). Так, християнство насправді має «правила» (наприклад, не вбий, любіть одне одного тощо). Однак ці ритуали й правила не є сутністю християнства. Ритуали та правила християнства є результатом спасіння. Коли ми здобуваємо спасіння через Ісуса Христа, ми хрестимося, проголошуючи віру. Ми беремо участь у причасті в пам’ять про жертву Христа. Ми дотримуємося переліку того, що робити можна, а що – ні, з любові до Бога та вдячності за те, що Він здійснив.

Найбільш поширеною помилкою щодо духовності є переконання, що існує багато форм духовності і що всі вони мають однакову силу. Медитація в незвичних фізичних позах, спілкування з природою, прагнення спілкування зі світом духів і т.п. може видаватися «духовністю», але, насправді, це фальшива духовність. Справжня духовність – це володіння Святим Духом Божим у результаті отримання спасіння через Ісуса Христа. Справжня духовність є плодом, який Святий Дух приносить у життя людини: любов, радість, мир, стійкість, доброта, щедрість, вірність, лагідність і вміння володіти собою (Галатам 5:22–23). Духовність полягає в тому, щоб ставати схожим на Бога, Який є Духом (Івана 4:24), і відповідати своїм характером Його образу (Римлянам 12:1–2).

Релігія та духовність схожі в тому, що вони можуть бути помилковими методами налагодження стосунків із Богом. Релігія прагне замінити справжні взаємини з Богом бездумним дотриманням ритуалів. Духовність, як правило, стосунки з Господом замінює зв’язком зі світом духів. Обидві можуть бути, і часто є, – хибними дорогами до Бога. Водночас, релігія може виявитися корисною в тому розумінні, що вона вказує на те, ким є Бог і що ми, певною мірою, відповідальні перед Ним. Єдиним істинним значенням релігії є її здатність підкреслити, що ми грішні та потребуємо Спасителя. Духовність може бути корисною тим, що вона вказує на те, що фізичний світ – це ще не все, що існує. Людські істоти є не тільки матеріальними, але й володіють душею-духом. Навколо нас існує духовний світ, про який ми маємо знати. Істинне значення духовності в тому, що вона вказує на те, що є щось і Хтось, Хто стоїть над цим фізичним світом і до Кого нам слід приєднатися.

Ісус Христос є втіленням і релігії, і духовності. Ісус – Той, перед Ким ми відповідальні та на Кого вказує істинна релігія. Ісус – Той, до Кого ми маємо приєднатися і на Кого вказує істинна духовність.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яка різниця між релігією та духовністю?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries