settings icon
share icon
Запитання

Що таке Божа печатка?

Відповідь


У Біблії є п'ять віршів, в яких йдеться про "Божу печатку" або предмет чи особу, запечатану Богом (Йоан 6:27; 2 Тимофій 2:19; Одкровення 6:9; 7:2; і 9:4). Слово запечатаний у Новому Завіті походить від Грецького слова, що означає "накладати приватну печатку" в інтересах збереження чогось в таємниці або захисту чи збереження запечатаного об'єкта. Печатки використовувалися в офіційних справах: Римський центуріон, наприклад, міг запечатати документ, який призначався лише для очей його начальника. Якщо печатка була зламана, то людина, яка отримувала документ, знала, що лист був підроблений або прочитаний кимось іншим крім того, хто його запечатав.

Одкровення 7:3-4 і 9:4 згадують групу людей, які мають Божу печатку, а отже, і Його захист під час скорботи. Під час суду п'ятої сурми сарана з Безодні нападає на людей землі з "міццю, як мають міць скорпіони земні" (Одкровення 9:3). Однак ця демонічна сарана обмежена в тому, що вона може шкодити: "І наказано їй, щоб вона не шкодила земній траві, ані жадному зіллю, ані жадному дереву, але тільки тим людям, які на чолах не мають печатки Божої" (Одкровення 9:4). Особи, позначені Богом, зберігаються. Божа печатка під час скорботи є прямою протилежністю знаку звіра, який ідентифікує людей як послідовників сатани (Одкровення 13:16-18).

Павло говорить про Божу печатку в контексті фундаментальної істини. Він говорить Тимофію, що фальшиві доктрини поширюються і деякі люди намагаються знищити віру вірян. Тоді він пропонує таке заохочення: "Та однако стоїть міцна Божа основа та має печатку оцю: Господь знає тих, хто Його, та: Нехай від неправди відступиться всякий, хто Господнє Ім'я називає!" (2 Тимофій 2:19). Тут зображений фундамент будинку, на якому викарбувані два висловлювання, що пояснюють призначення будинку. Фундамент церкви був закладений (Ефесяни 2:20), а вічна "печатка" або надпис підсумовує два аспекти віри - довіра Богові та відхід від гріха (дивіться Марка 1:15). Далі в уривку описується вміст великого будинку з таким написом: посуд для почесного використання і для безчесного використання. "Отож, хто від цього очистить себе, буде посуд на честь, освячений, потрібний Володареві, приготований на всяке добре діло" (2 Тимофій 2:21).

Ісус Христос носив Божу печатку: "бо на Нього Отець, Бог, печатку Свою поклав" (Йоан 6:27). Ті, хто довірилися Ісусу, також мають Божу печатку, якою є Святий Дух: "У Ньому й ви, як почули були слово істини, Євангелію спасіння свого, та в Нього й увірували, запечатані стали Святим Духом обітниці, Який є завдаток нашого спадку, на викуп здобутого, на хвалу Його слави!" (Ефесяни 1:13-14). Тішить усвідомлення того, що Божі діти запечатані, захищені та надійно збережені посеред зла цього перехідного світу.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке Божа печатка?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries