settings icon
share icon
Запитання

Чи можна приховувати свою віру заради збереження власного життя?

Відповідь


Чи можна вести таємне життя християнина через страх перед переслідуваннями або навіть смертю? Чи мають християни бути готовими померти за сповідання імені Ісуса? Чи варто нам приховувати свою віру, щоб зберегти власне життя? Ці питання є не більш ніж гіпотетичними для християн у багатьох країнах, де найгіршими можливими переслідуваннями можуть бути глузування та образи. Проте для християн у деяких інших частинах світу ці питання є досить реальними та практичними – їхні життя буквально перебувають під загрозою. Одна справа – не бути таким сміливим, як вам хотілося би, захищаючи власне життя чи життя членів своєї сім’ї. І зовсім інша справа – зробити власне життя важливішим за служіння, шанування, поклоніння та послух Христові. Отже, з огляду на вищесказане, чи можна приховувати свою віру у Христа?

Сам Ісус відповідає: «Отже, кожного, хто Мене визнає перед людьми, того перед Небесним Отцем Моїм визнаю й Я. Хто ж Мене відцурається перед людьми, того й Я відцураюся перед Небесним Отцем Моїм. Не думайте, що Я прийшов, щоб мир на землю принести, – Я не мир принести прийшов, а меча» (Матвія 10:32-34). Він також роз’яснює: «Коли вас світ ненавидить, знайте, що Мене він зненавидів перше, як вас. Коли б ви зі світу були, то своє світ любив би. А що ви не зі світу, але Я вас зі світу обрав, тому світ вас ненавидить» (Івана 15:18-19). Отже, хоча й зрозуміло, що хтось може приховувати свою віру у Христа, щоб врятувати власне життя, таємна віра для християнина – просто не варіант.

У наведеному вище уривку слово «світ» походить від грецького «космос». Воно стосується злої, пропащої світової системи безбожних, аморальних людей, чиї серця й розуми перебувають під контролем диявола (Івана 14:30; 1 Івана 5:19; Ефесянам 2:1-3). Сатана ненавидить Бога. Він також ненавидить тих, хто слідує за Христом, тому християни є головною ціллю його гніву. Його мета полягає в тому, аби «пожерти» їх (1 Петра 5:8; Ефесянам 6:11). Ми не маємо дивуватися, що правителі світу ненавидять віруючих лише за те, що вони – «не зі світу». Причина того, що християни щодня піддаються гонінням і позбавляються життя за сповідування Христа, полягає в тому, що їхнє благочестиве життя засуджує зло цього світу (Приповісті 29:27). Так було від самого початку, від першого згаданого вбивства Авеля (Буття 4:1-8). Чому Каїн так учинив? «Бо лукаві були його вчинки, а брата його – праведні» (1 Івана 3:12). Отже, сучасний світ вітає тих, хто практикує зло (Римлянам 1:32), і ненавидить праведників.

Ісус також сказав наступне: «На муки тоді видаватимуть вас, і вбиватимуть вас, і вас будуть ненавидіти всі народи за Ймення Моє» (Матвія 24:9). Він попереджав нас, що в останні часи християни страждатимуть від суворих гонінь цього безбожного світу. Нас будуть переслідувати, зраджувати, ставитися жорстоко й проклинати. Багато християн будуть убиті. Нас «будуть ненавидіти всі народи» за Його ім’я. У паралельному уривку з Євангелії від Марка Ісус говорить: «Пильнуйте ж самі, бо вас на суди видаватимуть, і бичуватимуть вас у синагогах, і поведуть до правителів та до царів ради Мене, на свідчення їм» (Марка 13:9). Спостерігаючи за тим, що відбувається у сучасному світі, ми бачимо, що ототожнення з іменем Христа коштуватиме нам свободи, прав, поваги, а іноді й життя.

Християни мають вказівку від Христа: «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Матвія 28:19). Павло згадує про це доручення в наступних питаннях: «Але як покличуть Того, в Кого не ввірували? А як увірують у Того, що про Нього не чули? А як почують без проповідника? І як будуть проповідувати, коли не будуть послані? Як написано: “Які гарні ноги благовісників миру, благовісників добра”» (Римлянам 10:14-15). Щоб Євангеліє було проголошене навіть у найтемніших куточках землі, хтось має це зробити. Наша мета на землі – бути світлом для світу та сіллю землі, ділячись з іншими рятівною звісткою про Ісуса Христа. Так, іноді нас можуть переслідувати за це, а іноді ми ризикуємо і власним життям. Але ми знаємо, що Божа воля полягає в тому, щоб ми ділилися Його істиною з іншими, і також знаємо, що Він достатньо могутній, щоб захистити нас, поки наша місія на землі не завершиться.

Жити для Христа в цьому світі може бути важко. Цей світ не є нашою домівкою – це поле бою. Життєві випробування є інструментами, які Бог використовує для нашого розвитку та уподібнення Ісусові. Саме в ці «темні» часи ми повинні дивитися на Христа й дозволити Його силі діяти в нас. Перед Своїм вознесінням на небо Ісус дав нам Своє останнє доручення – проповідувати Євангеліє всьому світові. Разом із цим Він також дав нам і останню обітницю: «І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!» (Матвія 28:20). Це – єдине, що має значення.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можна приховувати свою віру заради збереження власного життя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries